Güncel

Maltepe'deki kazılarda ne aranıyor?

Abone Ol

Maltepe’de geçtiğimiz aylarda başlayan kazı çalışması devam ediyor. Peki, Maltepe neden kazılıyor? Burada ne aranıyor? Kazı çalışması daha ne kadar sürecek? Fatih ŞAŞMAZ – TİRE İHA

Geçtiğimiz aylarda Tire Belediyesi bu alana Kapalı Olimpik havuz yapmak için kolları sıvamış ancak bölgenin üçüncü derece arkeolojik sit alanı içerisinde kalması nedeni ile Tire Belediyesi İki numaralı anıtlar kurulundan olimpik havuz yapmak için izin istemişti. İki numaralı anıtlar kurulu ise bölgenin sit alanı içerisinde kalması nedeni ile Tire Müzesi’ne bir yazı göndererek alanda kazı yapılmasını istedi. Tire Müzesi bu yazıya istinaden bölgede sondaj kazısına başladı.

Müze Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre “Tire Belediyesi’nin Maltepe’de yapacağı olimpik havuz projesinde yapılacak alanın sit alanı içinde kalması nedeni ile sit kurulundan gelen yazı doğrultusunda müdürlüğümüz kazı çalışmalarına başlamıştır. Hava muhalefeti nedeni ile çalışma beklendiğinden uzun sürmüştür. Kazı esnasında Roma dönemine ait iki adet eski lahit bulunmuştur. Çalışmalarımız kısa süre sonra tamamlanıp ilgili rapor İki numaralı anıtlar kuruluna sunulacaktır. ‘Bölgede altın aranıyor, altın bulundu’ gibi dedikodulara ise vatandaşlarımız itibar etmesinler.

BAŞKAN ÇİÇEK “BÖLGEYE KAPALI OLİMPİK HAVUZ YAPILACAK” Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek “Maltepe’de mevcut havuzun altında bulunan alana yapacağımız kapalı havuz projesi için bölgenin sit alanı içerisinde olması nedeni ile kuruldan izin almamız gerekiyordu. Biz de resmi çerçevede kurula bir yazı yazarak buraya havuz yapmak istediğimizi beyan ettik. İlgili yazıya istinaden Tire Müzesi de burada bir kazı yapılmasına karar verdi. Yapılan kazının Tire Belediyesi ile bir ilgisi yoktur. Belediyenin kazdığı yönündeki iddialar yanlıştır. Kazı çalışmasının ardından çıkan rapor neticesinde havuz projemize başlayacağız.” Dedi.