Güncel

Jandarmadan definecilere suçüstü

Abone Ol

Jandarmadan definecilere suçüstü Tire İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı Gökçen Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, uzun süredir peşinde olduğu define avcılarına yönelik yaptığı operasyonda 5 kişiyi suçüstü yakaladı.

Tire’ye bağlı Kırtepe Köyü kırsalında bir zeytinlikte kaçak kazı yapan define avcıları, jandarmanın titiz çalışması sonucu suçüstü yakalandı. Kırtepe Köyü Aktaş Mevkii’ndeki bir zeytinlikte bir süre önce kaçak kazı yapıldığını öğrenen Jandarma uzun soluklu bir takip çalışması başlattı. Define avcılarını suçüstü yapmak için çalışmalarını genişleten ekipler kazı yapılan alanın yakınlarında pusuya yattı. Sabırla define avcılarının kazı alanına gelmesini bekleyen jandarma, operasyon için dün gece saat 24:00’da düğmeye bastı. Aktaş Mevkii’ndeki kazılan alana baskın düzenleyen jandarma ekipleri kazı yapılan alanda O.Ş., N.Ö., E.D., B.Ş. ve D.Ş. isimli 5 define avcısını ekipmanlarıyla birlikte suçüstü yakaladı.

Gözaltına alınan 5 kişi, geceyi Jandarma Karakolu’nda geçirirken bugün mahkeme karşısına çıkmak için Tire Adliyesi’ne sevk edildi. 50 METRELİK TÜNEL KAZDILAR Aktaş Mevkii’nde bulunan eski bir yerleşim biriminin yakınlarında çok sayıda kazı yapan define avcıları, aynı bölgede bulunan bir zeytin ağacının dibinde 50 metrelik bir tünel kazdı. 3 metrelik bir girişi olan tünelin yer altından yaklaşık 50 metre öteye gittiği tespit edildi. Define avcılarının tünele zeytin ağacına bağladığı iple indiği tahmin edilirken gözü dönmüş define avcıları kazdıkları tünelin içinde yakalandı.

JENERATÖR BİLE GETİRMİŞLER Köy yoluna yaklaşık 200 metre uzaklıkta bulunan tepeye jeneratör ile gelen define avcıları, getirdikleri jeneratör ile HİLTİ (elektrikli kazıcı) kullandılar. Jandarmanın yaptığı operasyonda 1 adet jeneratör, 1 adet HİLTİ (Elektrikli Kazıcı) 1 adet ruhsatsız av tüfeği, 1 adet define arama çubuğu, çok sayıda kazma kürek ve halat ele geçirildi. Ele geçirilen malzemelere jandarma tarafından el konuldu. Şahısların üzerinde yapılan aramada ise 4 adet bronz sikke, 1 adet delik materyal ile kırık küp parçaları ele geçirilerek, müze müdürlüğüne teslim edildi.

SERBEST KALDILAR Jandarmada yapılan işlemlerin ardından Tire Adliyesi’nde hakim karşısına çıkarılan şahısların serbest bırakıldığı öğrenildi.

TİRE, DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLDU 2015 yılında Tahtakale Çarşısı içinde yer alan Kutu Han'ın restorasyon çalışmaları sırasında, bir küp içerisinde toplam 1016 altın ve gümüş para bulunmuştu. Bu haberin duyulmasının ardından define avcıları gözünü Tire’ye dikmiş ve o günden bu güne Tire definecilerin hedefi haline gelmişti.

JANDARMA GÖZ AÇTIRMIYOR Yapılan kaçak kazılara karşı son derece kararlı bir çalışma başlatan Tire İlçe Jandarma Komutanlığı, Tire’nin kırsal kesimlerinde define avcılarına göz açtırmıyor. İlçenin doğusunda Gökçen Jandarması, batısında Büyükkale Jandarması iç kesimlerde ise İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler 24 saat nöbet tutuyor.