Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tire Ziyareti

Abone Ol

Sütaş Tire Tesisi’ni Cumhurbaşkanı ve başbakan açtı

Sütaş Ege Sütçülük Projesi Tire Entegre Tesisleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı.

Sütaş, sütün iyiliği ve bereketini tüm Türkiye’ye yaymak için yatırımlarını sürdürüyor. Sütaş, Güney Marmara ve Orta Anadolu Sütçülük Projeleri’ne, şimdi de Ege Sütçülük Projesi’ni ekledi. Şirket, “Sütaş’ın aşkı Türkiye aşkı’ diyerek, İzmir Tire’de 80 milyon dolar yatırımla yeni entegre tesislerini faaliyete geçirdi.

Sütaş Ege Sütçülük Projesi kapsamında kurulan Tire Entegre Tesisleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Tire Kaymakamı Hasan Tanrıseven, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Sütaş çalışanları ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

ORGANİZE SANAYİ’DE MİTİNG COŞKUSU Günlerdir yoğunda güvenlik önlemleri alınan Tire Organize Sanayi Bölgesi, adeta bayram yerine döndü. Son derece kalabalık olan miting alanına girişlerde, güvenlik önlemleri üst seviyedeydi. Miting alanına girmek isteyen herkes tek tek aranarak içeri alındı.

TİRELİ AK GENÇLER ALANI İNLETTİ Cumhurbaşkanı ve Başbakanı karşılamak üzere haftalardır gece – gündüz çalışan Ak Parti Tire Gençlik Kolları üyesi gençler, son derece kalabalık olarak mitinge katıldılar. Miting alanında sloganlarla, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı karşılayan Tireli gençler, kalabalığın büyük ilgisini gördü.

Cumhurbaşkanlığı helikopteriyle Tire Organize Sanayi Bölgesi’ne iniş yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, büyük bir coşkuyla karşılandılar. Zaman zaman sözü sloganlarla kesilen Cumhurbaşkanı, miting alanında halka hitap ettikten sonra açılış töreni için fabrika binasına geçti.

"HAYVANSAL ÜRETİME 1.5 MİLYAR LİRA KAYNAK AKTARILDI" Açılış töreni fabrika binasında bulunan toplantı salonunda gerçekleştirildi. Açılış öncesi Kur’an tilaveti yapıldı ve hep birlikte dua edildi.

Başbakan Binali Yıldırım, terörün kendilerini yormayacağını belirterek, "Bu ülkenin birliğini, dirliğini bozmak isteyenlere pabuç bırakmayız. Evelallah bu projeler, bu çalışmalar, bu gayret ile terör ülke gündeminden düşürecek. Bu önemli faaliyetler, gelecek yatırımlar ekmek olarak, hizmet olarak geri gelecek. Hükümet olarak Türkiye için bir kim bir çivi çaktıysa her zaman yanında olduk. Yardımcı olduk. Yanında olmaya devam edeceğiz. Bu tesisi ülkemize kazandıran Sütaş’a 41 kere maşallah. İzmir üretimin merkezi, tarım deyince birçokların aklına İzmir gelmez halbuki İzmir tarımda önemli bir merkez. 1.1 milyar TL hayvansal üretim değeriyle Türkiye’nin ikinci büyük ili. En fazla hayvancılık desteği Konya’dan sonra İzmir’de yapıldı. Ak Parti iktidarları döneminde 1.5 milyar liralık hayvansal üretime kaynak aktardık. 1 milyon 732 bin tonluk süt üretiminde İzmir Türkiye’de bir numara. Süt desteklerinden en fazla yararlanan ilimizde İzmir. İzmirli çiftçi kardeşlerimizi buradan tebrik ediyorum. Biz de İzmir’in başarılarına başarı katmak için desteklerimize ara vermeden devam ediyoruz" dedi.

Tarımın stratejik bir sektör olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, "Türkiye ne kadar kalkınırsa kalkınsın, ne kadar ileri teknolojiye sahip olursa olsun tarım Türkiye için her zaman öncelikli bir sektör olmaya devam edecektir. Çiftimizin yüzü gülsün diye yorulmak durmak nedir bilmeden çalışıyoruz. 2002’de 8 milyon ton olan süt üretimini 2015 yılı itibariyle 19 milyona çıkardık. İki katından fazla bir artış sağladık. Süt ihracatı 24 milyon dolardan tam 235 milyon dolara yükselttik. 2009 yılında ulusal süt kayıt sistemi kuruldu. 2012 yılında okul sütü programını da başlattık. Bugüne kadar öğrencilerimize 252 bin ton süt dağıtıldı. Avrupa süt üretiminde üçüncüyüz. Diğer tarım faaliyetlerinde ciddi başarılara imza attık. Tarımsal hasılada Avrupa’da bir numara olduk. 4. sıradaydık birinci sıraya geldik. Dünyanın 3 büyük tohum yem fabrikasını da yine Türkiye’de açtık. Milli Tarım Projesiyle kafana göre değil, havzaya göre ek tarımını yap diye önemli bir iş başlattık. 941 havzada hangi havzada hangi ürünlerin yetişeceğine dair planlama yaptık. Dengeli olarak Türkiye’nin her tarafında ürünler dağılacak. Böylece fiyatlar düştü, yükseldi. Burada dedikodu yaymışlar. Patates menderes ovasında ekilmeyecekmiş. Kocaman bir yalan. Patates buranın vazgeçilmez üründür ve desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

ERDOĞAN, “HİÇ ENDİŞENİZ OLMASIN!” Davetlilere hitap eden Erdoğan, "Türkiye olarak her alanda kendi kendimize yeten, bununla birlikte ihracat yapan bir ülke haline gelmeliyiz. Gelir miyiz? Evvel Allah geliriz, hiç endişeniz olmasın" dedi.

"TİRE'YE VE ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN" Üretimi ve tasarımı yapmadan, teknolojiyi geliştirmeden kendi kendine yetebilme hedefine ulaşılamayacağını işaret eden Erdoğan, "Savunma sanayinden tarıma kadar her alanda bu yaklaşımı hakim kılmak ve gereken altyapıyı oluşturmak zorundayız. Türkiye gibi bir ülkenin tarım ve hayvancılık ürünleri için dışarıya milyonlarca dolar ödemiş olmasından ben fevkalade rahatsızım. Biz kendimizle birlikte bölgemizdeki kardeşlerimizi, dostlarımızı rahatlıkla doyurabilecek potansiyele sahip bir ülkeyiz.

Ancak ihracat standartlarını karşılayacak üretim ve bunların pazarlanması konusunda sıkıntılarımız olduğu anlaşılıyor. Açılışını yaptığımız bu tesis gibi büyük kapasiteye ve modern altyapıya sahip üretim merkezlerinin sayınını çoğaltmalıyız" şeklinde konuştu. Erdoğan, tesisin Tire'ye ve ülkeye hayırlı olmasını diledi.

SÜTAŞ, YATIRIMLARA DEVAM EDİYOR Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, “41 yıldır biz sadece süte, sütçülüğe odaklandık. Kendimizi işimize adadık. Ustalık, uzmanlık kazanmaya, güçlü ve güvenilen bir kurum yaratmaya çalıştık.

12 yıl önce Karacabey’de ilk çiftliğimizi kurduk ve ulusal bir marka olma yolunda ilk adımlarımızı atarak çiftlikten sofralara entegrasyon stratejimizin temellerini attık. Yatırımlarımıza o günkü şevk ve heyecanla devam ediyoruz. O günlerden bu yana yaptığımız toplam yatırım tutarı 620 milyon dolara ulaştı. Bu entegrasyon, tükettiğimiz elektrik enerjisinin %60’ını kendi gübrelerimizden üreten bir seviyeye kadar geldi. Hedefimiz, 2018 yılı sonuna kadar tüm enerji ihtiyaçlarımızın, ısı ve akaryakıt dahil, tamamı kadar enerjiyi kendi doğal enerji tesislerimizde üretmektir” dedi.

Sütaş’ın sütten kazandığını yine süte yatırdığını söyleyen Yılmaz, gelecek 5 yıl içinde 250 milyon dolar daha yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

ÇİFTLİKTEN SOFRALARA, SÜTAŞ’IN DOĞAL LEZZETİ GÜVENCE ALTINDA 41 yıldır doğallıktan ödün vermediklerini, tazelikten vazgeçmediklerini vurgulayan Yılmaz, “Kendimize özgü, ‘Çiftlikten Sofralara entegre iş modeli’ni geliştirdik. Her zaman ürünlerimizin doğallığının ve kalitesinin güvencesi olacak bu model, Güney Marmara Karacabey ve Orta Anadolu Aksaray’dan sonra şimdi de Ege Bölgesi Tire’de hayata geçiyor. Bu modeli geliştirmeye ve yaymaya devam edeceğiz. Tire yatırımımızla Ege ve Akdeniz bölgesindeki tüketicilerimize şimdi daha yakınız” diye konuştu.

120 bin m2’lik arazide, 67 bin m2 kapalı alanda kurulan Sütaş Tire Entegre Tesisleri bünyesinde, süt ve süt ürünleri fabrikası, yem fabrikası, eğitim merkezi, geri kazanım ve enerji üretim tesisi ve organomineral gübre tesisi yer alıyor. Sütaş Tire Entegre Tesisleri’nde, günlük 1.000 ton süt işlenerek yıllık 1 milyar TL ciro yapılması öngörülüyor. Günde 650 ton kapasiteyle yem üreterek yıllık 180 milyon TL ciro hedefleniyor.

Sütaş’ın çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından elektrik üreten geri dönüşüm ve enerji tesislerinde ise 6 reaktörle günde 800 ton atık işlenerek 6,4 MWh elektrik, 6,1 MWh ısı enerjisi üretilecek. Enerji tesislerinde işlenen atıklardan organomineral gübre üreten tesis ise yılda 30 bin ton gübre üreterek 38 milyon TL ciro yapacak.

Tire Entegre Tesislerinde 850 kişinin çalışacağını, 8 bin üretici aileye ise aylık düzenli gelir elde etme imkanı getirileceğini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgeden alınacak süt için üreticilerimize yılda 420 milyon TL ödeme yapacağız. Süt toplama, mamul sevkiyatı, yem hammadde temini ve dağıtımı için toplam 150 araçlık bir filo çalışacak. Günde 1.000 ton süt alımımız yılda 100 bin dekarda 125 milyon TL değerinde bitkisel üretimi gerektirecektir.”

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNDE İLK AR-GE MERKEZİ DE SÜTAŞ’TAN Sütaş’ın teknoloji geliştirmeye, Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm uygulamalarına önem verdiğini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, “Bugün tesislerimizde kullandığımız birçok yazılım, üretim ekipmanı ve makine, Türk mühendisleri tarafından tasarlandı ve Türkiye’de üretildi. 33 kişilik uzman kadrosuyla sektörümüzün ilk Ar-Ge Merkezi, Karacabey tesislerimizde faaliyete başlamıştır. Sütaş’ın kullandığı teknolojiler de doğal lezzetlerinin güvencesidir” dedi.

SÜTAŞ EGE SÜTÇÜLÜK PROJESİ TİRE ENTEGRE TESİSLERİ 120 bin m2’lik arazide, 67 bin m2 kapalı alanda, 80 milyon dolarlık yatırımla kurulan Sütaş Tire Entegre Tesisleri bünyesinde, süt ve süt ürünleri fabrikası, yem fabrikası, eğitim merkezi, geri kazanım ve enerji üretim tesisi ve organomineral gübre tesisi yer almaktadır.

Sütaş Tire Entegre Tesisleri’nde; 850 kişiye istihdam sağlanacaktır. 8.000 üretici aile yılda 420 milyon TL gelir elde edecektir. Günlük 1.000 ton süt işlenerek yıllık 1 milyar TL ciro yapılması öngörülmektedir. Günde 650 ton kapasiteyle yem üretilerek üreticilerin yem ihtiyacı karşılanacaktır. Sütaş’ın çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından elektrik üreten geri dönüşüm ve enerji tesislerinde, 6 reaktörle günde 800 ton atık işlenecektir. Böylece saatte 6,4 MWh elektrik, 6,1 MWh ısı üretimi gerçekleştirilecektir.

Enerji tesislerinde işlenen atıklardan organomineral gübre üreten tesiste yılda 30.000 ton gübre üretilecektir. Süt toplama, mamul sevkiyatı, yem hammadde temini ve dağıtımı için toplam 150 araçlık bir filo çalışacaktır. Günde 1000 ton süt alımı bölgede 100.000 dekar arazi üzerinde 125 milyon TL değerinde bitkisel üretim hacmi yaratacaktır.

Bugün Sütaş; 12 yıl önce Karacabey’de ilk çiftliğini kurmuştur. O günden bu yana toplam yatırım tutarı 620 milyon dolara ulaşmıştır. Bursa / Karacabey, Aksaray ve İzmir / Tire’deki Entegre Tesisleri ile, Günde 3 bin 700 ton süt işleme kapasitesiyle, 4 bin 700 çalışanı,

Başta 27 bin 500 süt üreticisi aile, 1.550 dağıtıcı ve 700 iş ortağımız olmak üzere on binlerce kişiye sağladığı dolaylı istihdamla, 2016 yılında gerçekleştirdiği 2,6 milyar TL’lik cirosuyla süt ve süt ürünleri sektörünün 11 yıldır lider markasıdır. Sütaş, sütten kazandığını yine süte yatırmaktadır. Gelecek 5 yıl içinde 250 milyon dolar daha yatırım yapmayı planlamaktadır. Her gün 70 çeşit ürünü, 1.550 araçlık bir filoyla Türkiye’nin dört bir yanındaki 150 bin satış noktasına dağıtmaktadır. Türkiye’de her gün 4 milyon Sütaş paketi açılmakta, her 10 sofranın 8’inde bir Sütaş ürünü bulunmaktadır. 5 çiftliğinde yaklaşık 11 bin büyükbaş hayvan yetiştirmekte ve süt üreticilerine kaliteli damızlık sağlamaktadır. Sütaş, İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı ‘En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’ arasında 49. sırada yer almaktadır. Türkiye Lovemark 2015” araştırmasında “Türkiye’nin En Sevilen Süt ve Süt Ürünleri Markası” seçilmiştir.