YENİLENEBİLİR ENERJİLERLE , PARLAK GELECEĞİMİZE HAZIRLAYALIM.


Elimizde imkanlarımız var , Ülkemizin coğrafi durumu olanaklı. Neden olmuyor.? 
Araştırmacıların elde ettiği verilerde ; Dünyamız hızla yenilenebilir enerjilere önem vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl dünyada devreye alınan santrallerin %60’ı yenilenebilir enerji santralleri olduğu söyleniyor.. Bu teknolojiler geçtiğimiz 5- 6 yıl içerisinde yarı yarıya ucuzlamış durumda , maliyetleri eskiye nazaran daha düşük olduğu tespiti yapılmıştır.
 Bu gerçek ilgili uzmanlar tarafından kanıtlanmış ve doğruluğu kabul edilmiştir. Yenilenebilir enerji güvenilir, uygulanabilir ve hazır !.....
Bizim ülkemiz (TÜRKİYE' miz )  bir yol ayrımında; enerji ihtiyacı gelişmiş ülkelere göre daha hızlı artırmak, bununla ilgili öngörüsü, üretim kapasitesini gelecek yıllarda içerisinde iki katına çıkarmalıdır. Gelecek nesillerimize temiz bir ülke bırakmak gerekmektedir.

Bunu nasıl yapacağımız. Tabi ki ; uzmanların işi  , bilenlerin  bu işin ehillerin işi .
Geçmişin teknolojilerine yatırım yapıp yenilenebilir enerjiye önem vermek gerekir. Takipçi olmak, geleceğin teknolojilerine yatırım yapıp oluşan bu pazarda öncüsü olmak , o pazardan ülke ve ülke insanı olarak pay elde etmemiz gerekir.
Bu seçeneklerin nasıl uygulanacağı, bunların maliyetlerinin ne kadar olacağı, bunların ülkemize ne kadar istihdam yaratacağını , enerji faturasının ne olacağı maliyetlerin düşük olup olmayacağını , ne kadar su tüketeceği gibi birçok etmeni  ilgili kurum ve kuruluşlar incelemişler. Enerji devrimi raporu adı altında GREENPEACE  gibi kurum ve kuruluşlar  bunları rapor etmiştir.
Sen de geleceğin teknolojilerine yatırım yapıp yenilenebilir enerjide öncü bir Türkiye istiyorsan Enerji [D]evrimi’ne katıl!... denilmektedir.
Kısacası Türkiye bu yenilenebilir teknolojisinin öncülüğüne yapmalıdır. Güneş , Rüzgar ve Dalga bizde . Bunlardan yararlanmak artık geçmişte deki bazı kurum ve kuruluşların rant sağladıkları , birilerine peşkeş çekmek yerine Nükleer enerjiye hayır demek gerekir. Türkiye’de enerji kullanımında karbon emisyonu şu an kişi başı na       3.7 ton olduğu söylenilmekte , Gelecek yıllar  itibariyle neden 0,6 tona düşürmeyelim veya hedeflemeyelim.
Daha az yakıt , daha fazla enerji elde etmek. Dengeli ve temiz enerji elde etmek. Doğayı tahrip etmemek. İnsanlara pasif enerji müşterisi olarak  görmemek gerekir.
Verimli , temiz sürdürülebilir bir enerji tüketicisi olmamız gerekir.

Enerjiye , ithal ürünlere  ve yakıta harcadığımız  paraları düşünmek bile insanı bunalıma sürüklüyor.
Yarın bu imkanlarımız varken gelecek nesillerimize , çocuklarımıza ne cevap vereceğiz.
Sana ithal araba aldık , ithal elektronik cihaz aldık, size ithal ev gereçleri aldık , hatta ithal mutfak dolabı , mermeri aldım mı diyeceğiz.


"YEŞİL TİRE , TEMİZ ÇEVRE , SAĞLIKLI İNSAN , GÜRÜLTÜSÜZ ŞEHİR , HUZURLU KENT İÇİN EL ELE"

SÜLEYMAN ÖVÜL  (  Abalı Zeybek EFE )
TİRE Çevre Koruma ve Yeşillendirme Dernek Başkanı