Fatih ŞAŞMAZ – Tire İHA

 

 Birbirlerini çok seven genç aşıklar, yaklaşık 1 buçuk yıllık nişanlı olmalarına rağmen, hukuki olarak evlenmelerine izin çıkmadı. Tire Adliyesi’ndeki “Aile Mahkemesi” ise Ege Üniversitesi’nin raporu doğrultusunda genç aşıklara büyük bir özlemle bekledikleri evlilik vizesini vermeyince, birbirlerine kavuşmak için gün sayan aşıklar büyük bir hayal kırıklığına uğradı. Gençler, evlenmek için gittikleri aile hekimi hariç tam 7 hastane dolaştı. Ailelerinin rızasıyla nişanlandıktan sonra satın aldıkları evlerini dayayıp, döşeyen hatta düğün davetiyelerini bile bastıran genç aşıklar, yaşanan rapor karmaşası yüzünden bir türlü muradına eremedi. Birbirlerine ölesiye bağlanan genç aşıklar, son çare olarak Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “Bizi birbirimize kavuşturun” diyerek, gözyaşları içinde yardım istedi.

 

NİŞAN YAPTILAR

Yüzde 50 oranında zihinsel engelli olan Hüseyin Yatkın (35) ile Firdevs Tosun (32) adlı gençler önce görücü usulü ile tanıştırıldılar. Bir süre fabrikalarda işçi olarak çalışan Hüseyin Yatkın ile ilçeye bağlı Turgutlu mahallesinde ikamet eden Firdevs Tosun ilk görüşte bir birlerinden hoşlandılar. Devreye hemen aileler girdi. Baba Mehmet ve anne Hatice Yatkın, gelin adayı Firdevs Tosun’un yaşadığı Turgutlu mahallesine giderek, baba Ramazan ve anne Emsel Tosun’dan “Allahın Emri” diyerek kızlarını oğullarına istedi. Her iki aile her konuda anlaştı. Aileler, “Bu işi fazla uzatmayalım. Nikahta keramet vardır” diyerek, hemen nişan hazırlıklarına girişti. Bu süreçte birbirlerine iyice bağlanan genç aşıklar, 27 Kasım 2015’te, davetlilerin de katıldığı bir törenle nişan yüzüklerini takarak evliliğe ilk adımını attı.

 

HAYATLARI KABUSA DÖNDÜ

Genç aşıklar, sanki bir masal ortamının içinde yaşıyordu. Her şey gerçek olamayacak kadar çok güzeldi. Bu süre içinde aileler kaynaşmış, gençler de bir birlerine tanımış ve aşklarını pekiştirmişlerdi. Düğün tarihini ailelerinin onayıyla 16 Eylül 2016 olarak belirleyen gençler bir yandan da Tire’de aldıkları ilk evlerini dayayıp, döşemenin telaşına düşmüştü. Davetiyelerini seçip bastırdılar. Ardından, mutlu günlerinde yanlarında görmek istedikleri tanıdıklarını bir bir düğünlerine davet ettiler. Artık tüm hazırlıklar tamamlanmış, yalnızca resmi nikah için belediyeye başvuru yapmak kalmıştı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu ve genç aşıklar açısından içinde yaşadıkları masal dünyası bir anda “Kabusa” döndü.

 

HASTANE HASTANE GEZDİLER

İddiaya göre, belediyeden aldıkları evraklarla, aile hekimine giden zihinsel engelli aşıklar, özel durumları nedeniyle buradan Tire Devlet Hastanesi’ne yönlendirildi. Hastanede, rapor için “Sağlık Kurulu’na” başvuran gençlerin işlemleri bir an önce tamamlamak istediğini gören bir psikolog sürecin hızlanması için çifte İzmir’de bir hastaneye gitmelerini tavsiye etti. Büyük bir sevinçle “Tamam” diyen Hüseyin Yatkın ve Firdevs Tosun çifti, soluğu Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde aldı. “Evlenebilirler” raporu almak isteyen çiftin umudu kısa sürede kırıldı. Başvurdukları hastane kendilerini önce Eşrefpaşa Hastanesi’ne, Eşrefpaşa ise Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderdi. Adeta, “Tenis topuna” dönen genç aşıkların çilesi hala bitmemişti. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, gençleri tekrar Yeşilyurt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderdi. Hastanede görevli bir psikiyatri doktoru, Tire’deki aile mahkemesinden “ailelerin rızası vardır” şeklinde karar getirmelerini belirtti. Evlenmek için büyük bir mücadele veren genç aşıklar, başvuruda bulundukları Aile Mahkemesi tarafından durumlarının detaylı şekilde incelenmesi amacıyla Ege Üniversitesi’ne sevk edildi. Mahkeme bir süre sonra hastanenin raporu doğrultusunda gençlere evlenmeleri için bekledikleri vizeyi vermedi.  Bu arada ilk başvuruda bulunulan Tire Devlet Hastanesi’nden gençler için olumlu karar çıktı. Ancak, Aile Mahkemesi kararını verdiği için genç aşıklar yine evlenemedi.

 

BAŞBAKAN VE CUMHURBAŞKANINDAN YARDIM İSTEDİLER

Yaşadıkları kabusun bir an önce bitmesini isteyen Hüseyin Yatkın ve Firdevs Tosun çifti, gözyaşları arasında Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan “ Bizi birbirimize kavuşturun” diyerek, yardım istedi. “Birbirimizi deli gibi seviyoruz” diyen genç aşıklar, “Aşk engel tanımaz diye biliyorduk. Önümüze çıkarılan engeller yüzünden evlenemiyoruz. Nişanlılık yüzüklerini bir an olsun parmağımızdan çıkarmadık. Umudumuzu yitirmek üzereyiz. Düğün davetiyelerimiz bile basılmışken, yaşadığımız travma bizi derinden etkiledi. Ailelerimizin yaptığı onca düğün masrafı ise dağları aştı. Onlarda bizim gibi perişan haldeler. Aşkımıza engel olmayın. Biz birbirimiz için yaratılmışız” şeklinde konuştular.



Editör: Haber Merkezi