Tire’nin köklü eğitim kurumlarından olan Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik (Endüstri Meslek) Lisesi’nin ‘Mobilya ve İç Mekan Tasarım Bölümü’nde eğitim gören 11-B sınıfı öğrencileri, Bölüm Şefi öğretmenleri Erkan Solak’ın öncülüğünde tasarladıkları ahşaptan zeytin ezme (kırma) makinesini basın aracılığı ile tanıttılar. 


İSMİ, TİRE YEREL KONUŞMA AĞZINDAN ESİNLENEREK VERİLDİ
Zeytin tarımının yoğun olarak yapıldığı bölgemizde özellikle evine sofralık yeşil zeytin hazırlamak isteyen vatandaşların en büyük yardımcısı olacak ve işlerini çok kolaylaştıracak olan makineye Tire konuşma ağızdan yola çıkarak, “fatmatik” adını koyan öğretmen Solak ve öğrencileri, “Tiremizin yerel halk dilinde ezmek, kırmak gibi anlamlara gelen ‘Fatma’ kelimesi sıkça kullanılır. Biz de tasarlayıp, ahşaptan yaptığımız alete bu ismi koymayı uygun bulduk” diyerek, neden ismini ‘fatmatik’ koyduklarını açıkladılar. 
 

EV TİPİ ‘FATMATİK’ İLE GÜNDE 50-70 KG ARASI ZEYTİN KIRIN
Basit bir mekanizmaya sahip, kolay çalışan ve arızalanması mümkün olmayan ahşaptan zeytin kırma makinesini su dolu bir kabın üstüne koyarak basit ve rahat bir kol hareketi ile kullanılabileceğini belirten Solak, “ Bir kişi ev tipi olan bu makine ile günde 50 ile 70 kg arasında zeytini rahatlıkla kırabilir ve sofralık olarak hazırlayabilir” dedi. 
 

SESSİZ VE RAHAT ŞEKİLDE ÇALIŞMA OLANAĞI
‘Fatmatik’ ile gürültülü ve yorucu şekilde zeytin kırma döneminin biteceğini ifade eden öğretmen Erkan Solak, “Okul Müdürümüz Hüseyin Çamlıca’nın da verdiği tam destek ile öğrencilerimiz ile birlikte atölyemizde insanlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak ürünler ve makineler üretmeye devam edeceğiz. Tasarladığımız, yaptığımız ve adını koyduğumuz zeytin kırma makinesi ile artık Tireli vatandaşlarımız evlerinde kendi sofralık yeşil zeytinlerini yaparken yüksek gürültü ve yorgunluk ile karşı karşıya kalmayacaklar. Çıkardıkları seslerden dolayı komşularını da rahatsız etmemiş olacaklar” dedi. 
 

SANAYİ TİPİ DE YAKINDA TAMAMLANACAK
Ev tipi ahşap makinelerin ardından ‘sanayi tip’ fatmatik yapmak için de kolları sıvadıklarını ifade eden Solak, bu çalışmanın da sonuna geldiklerini, tasarladıkları sanayi tipi fatmatik ile işletmelerde günde 1 tona yakın zeytinin sofralık yeşil zeytin olarak kırılıp hazırlanmasının mümkün olduğunu ifade etti. 

Editör: Haber Merkezi