Tire’de doğuştan “Fenilketonüri” (PKU) hastası olan 8 yaşındaki Kardelen’e Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer sahip çıktı. Demirezen’in talimatıyla Eşlik ailesine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan iki ayda bir 500 lira nakit para ile yakacak ve gıda yardımı sağlandı.


Tire’de, tedavi edilmezse ağır beyin hasarına yol açan “Fenilketonüri” (PKU)  hastalığı ile boğuşan 8 yaşındaki ilkokul 3’üncü sınıf öğrencisi Kardelen Eşlik’e Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer sahip çıktı. Küçük kızın dramını, ilçede göreve ilk başladığı gün öğrenen Kaymakam Demirezer, zaman kaybetmeden Tire Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nı harekete geçirdi. Vakıf memurlarına talimat vererek Eşlik ailesiyle temasa geçilmesini sağlayan Demirezer, vakıf kanalıyla aileye iki ayda bir 500 lira nakit para ile kış aylarında yakacak ve gıda yardımı sağladı. Yaşamı boyunca protein içeriği azaltılmış ilaç niteliğindeki mama, meyve suyu, un, makarna, ekmek, kraker, çikolata gibi özel gıdalarda beslenmek zorunda olan Kardelen için Tireli hayırseverler de harekete geçti. 


“AİLENİN BÜTÇESİ KISITLI”
Kardelen’in, ender görülen bir rahatsızlığı olduğunu ifade eden Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, “Küçük kızımızın özel bakım ve beslenmesi ömür boyu sürdürülecek. Ailenin kısıtlı olan bütçesini elimizden geldiğimiz kadar rahatlatmaya gayret ediyoruz. İki ayda bir 500 lira nakit para ile kış aylarında 1 ton kömür ve gıda yardımında bulunacağız. Kardelin’in hastalıktan etkilenmeden gelişimini tamamlayıp, normal bir birey olarak yaşamını sürdürmesini sağlamaya çalışacağız” dedi.


KRAKER 10, UN İSE 25 LİRA
Küçük kızının kanındaki ‘fenilalanin’ miktarının Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde sürekli olarak kontrol altında tutulduğunu belirten inşaat işçisi baba Ayhan Eşlik (53) ise “aylık bin lira gelirim var. Kardelen’in özel mamaları ile bazı temel besin maddelerini SSK karşılıyor. Ancak, ortalama ayda 450-500 lira civarında tutan un, makarna, ekmek, kraker, çikolata gibi ürünleri parayla eczanelerden almak zorunda kaldığım için 5 kişilik ailemi geçindirmekte güçlük çekiyordum. Özel olarak üretilen 1 paket krakerinin fiyatı 10, 1 kg un ise 25 lira civarında. Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı başta olmak üzere Kardelen’e yardım elini uzatan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.





FENİLKETONÜRİ NEDİR?
Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Bu hastalıkla doğan çocuklar, fenilalanin amino asidini başka bir amino asit olan tirozine dönüştüremezler. Fenilketonürili hastalarda besinlerle alınan ve tirozine dönüştürülemeyen fenilalanin, kanda ve diğer dokularda birikir. Biriken fenilalanin geri dönüşümsüz ve ilerleyici beyin hasarına neden olur. Diyet tedavisi için fenilalanini çok azaltılmış veya hiç fenilalanin içermeyen özel ilaç niteliğindeki mamalarının ve protein içeriği azaltılmış un, ekmek, makarna gibi ürünlerin kullanılması gerekir. Hastalık, bu ürünler kullanılıp, tedavi edilirse, hasta normal zekalı bir birey olabilir. Hastalık, anne ve babadan genler aracılığı ile bebeğe aktarılır. Türkiye, fenilketonüri hastalığının en sık görüldüğü ülkeler arasındadır. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Editör: Haber Merkezi