Tire’ye bağlı Dündarlı Köyü halkı, susuz geçirdikleri ayların ardından İZSU’ya seslerini duyuramayınca isyan etti.

 

Ercan ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA



Tire’ye 22 kilometre uzaklıkta yer alan Dündarlı Kırsal Mahallesi sakinleri susuzluğa isyan ettiler. Yaklaşık 2 aydır tüm köyün susuz kaldığını belirten köy halkı, İZSU’ya, Aziz Kocaoğlu’na, başbakana ve cumhurbaşkanına seslendi. Su sorununun çözülmemesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar çıkarak haklarını arayacaklarını dile getirdiler.

 

Dündarlı Köyü Muhtarı Nurettin Yaşar’ın ifadesine göre, köyde bulunan 2 su deposu  ve bu depoları besleyen bir kaynak suyu var. Kaynak suyu sıcakların etkisiyle kuruma noktasına geldi ve depoları, dolayısıyla köyde bulunan su şebekesini besleyemez oldu. Yaklaşık 2 ay önce İZSU’ya konuyu bildiren muhtar, köylerinin susuz kaldığını, içecek su bulamadıkları gibi hayvanlarının bile susuzluktan ölme noktasına geldiğini belirtti. Acilen su sorununun çözülmesi için başvuru yaptı.

Muhtarın İZSU’dan aldığı yanıt ise beklemeleri gerektiği yönünde oldu. Yakındaki Büyükkömürcü Köyü’nden çekilecek boru hattıyla Dündarlı Köyü’ne su verileceği söylendi. 120 hanede yaklaşık 400 kişinin yaşadığı köyde, susuz geçen 2 ayın ardından taleplerine yanıt alamayan muhtar ve köy halkı isyan etti.  

 

“YANGINA DÖKECEK BİR TAS SU BULAMADIK”

Bundan yaklaşık 20 gün önce köyde bir evde çıkan yangın ise susuzluğun ayrı bir boyutunu ortaya koydu. Yangını itfaiyeye bildirdiklerini fakat merkeze uzak oldukları için itfaiyenin ancak 2 saat sonra geldiğini belirten muhtar “Köyde bir evde yangın çıktı. İtfaiye gelene kadar müdahale etmek istedik ama yangına dökecek bir tas su bulamadık. Köyümüzün dışında akan bir dere var. Bu dereye Somak ve Büyükkemerdere Köylerinin kanalizasyonları karışıyor. Bu dereden pompayla su çektik ve elimizden geldiğince yangına müdahale etmeye çalıştık. Yani şu anda köyde bir yangın çıksa müdahale edecek suyumuz yok. Bütün köy itfaiye gelene kadar küle döner.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BÖYLE KÖY AFRİKA’DA BİLE YOK”

Su sorunundan dolayı hiçbir yetkisi olmadığı halde köylünün tepkisiyle karşı karşıya kaldığını ve muhtarlıktan istifa etme noktasına geldiğini belirten  Dündarlı Köyü Muhtarı Nurettin Yaşar, 2014 yılında Tire’ye bağlı bir köyün hala su sorunu yaşamasının ve susuzluk çekmesinin utanç verici olduğunu belirterek, “Afrika’da bile böyle bir köy kalmamıştır. Evde içecek suyumuz olmadığı gibi hayvanlarımızı da sulayamıyoruz. Hayvanlarımız susuzluktan ölme noktasına geldi. Buradan Aziz Kocaoğlu’na, İZSU yetkililerine sesleniyoruz. Sesimizi duyun.” Diyerek isyan etti.

 

 

“PİSLİK İÇİNDEYİZ”

Köyde su şebekesinin olduğunu ve köyün 2 ayrı yüksek noktasında bulunan su depolarının, köyün şebekesini beslediğini belirten Muhtar Yaşar, “Bir kaynak suyumuz vardı. Önceleri bu kaynak suyu ile depolarımızı dolduruyorduk. Fakat son zamanlarda yaşanan kuraklık sebebiyle bu kaynak gittikçe zayıfladı ve geçtiğimiz Haziran ayında kuruma noktasına geldi. Şimdi serçe parmak kalınlığından daha ince akan su, depolarımızı doldurmuyor. Depolarımız bomboş. Bu kaynak suyu çok zayıf bir şekilde köy meydanında bulunan çeşmeye akıyor. Köylü de bir bidon su alabilmek adına saatlerce bu suyun başında beklemek zorunda kalıyor. Hayvanlarımız susuz. Köy kahvehanemiz, umumi tuvaletimiz pislik içinde.” dedi. 












HABER VİDEOSU:


Editör: Haber Merkezi