Online Alışverişten Korkmayın. Dikkatli olun yeter.

Tekrar merhaba değerli okuyucular. İş güç koşturmaca derken sizlerle paylaşmak istediklerim kafamın içinde kalıyor yazıya dökemiyorum bir zamandır. En sonunda kısmet oldu bir kaç satır yazayım dedim dilimiz döndüğünce… Bu yazımda değinmek istediğim husus online yani internet üzerinden yapılan alışverişlerde çekinecek bir şey olmadığı fakat dikkatli davranmanız gerektiğiyle ilgili. Yaptığım iş gereği işyerimde satışa sunduğum malın %90 nını internet üzerinden tedarik ediyorum. Aynı şekilde kendi ihtiyacım olan bir çok şeyide yine aynı yolla temin ediyorum. Allah’a şükür henüz başıma sıkıntı verici bir durum da gelmedi. Bazen eş dost, bazen müşterilerimden internette kredi kartı numarasını vermenin dolandırılmakla eşit bir durum olduğuyla ilgili hassasiyetler gözlemlemekle birlikte bunun %1 lik ve belki daha az bir risk teşkil ettiğini düşünüyorum. Yeterki bazı püf noktalara dikkat edilsin yeter. Bunlara kısa kısa değinmek gerekirse;

1- Satın almak istediğiniz bir ürünü o ürün grubuna ağırlık vermiş bir alışveriş sitesinden temin etmek çok daha mantıklı olacaktır. Zira herhangi bir sıkıntı olması durumunda  aldığınız fotoğraf makinesini fotoğraf makinesinden hiç anlamayan o firma görevlisine sıkıntı hususunda izah çok zorlaşabilir. Yani özetleyecek olursak fotoğraf makinesi, fotoğraf makinesi satışı, satışlarının %90 nını teşkil eden bir siteden alınmalıdır. Tuhaf bir örnek olacak belki ama ayakkabı ise teknosa gibi ağırlığın neredeyse tamamını elektroniğe vermiş bir firmanın sitesinden alınmamalıdır!.

2- İnternet denilen sanal ortam bazen öyle büyük bir aldatmacaki insan inanamıyor. Çok küçük, merdiven altı diye tabir edeceğimiz bir firmanın bile en az hepsiburadanınki gibi profosyonel bir web sitesi olabiliyor. Belki daha bile gösterişlisi. Emin olamadığınız bir web sitesiden bir ürün satın almak isterseniz alışverişinizi gerçekleştirmeden önce yapmanız gerekenlerden belki de en önemlisi telefonla destek alabiliyormusunuz bu durumu kontrol etmenizdir. Gerekiyorsa bizzat arayarak karşınızda bir muhatap varmı yokmu kontrol etmeniz menfaatinize olacaktır.

3- Web üzerinde sikayetvar.com gibi sitelerde kısa bir araştırma ilerde herhangi bir sıkıntı yaşamamanız hususunda size büyük fayda sağlayacaktır. Yani demek istediğim şudur ki alışveriş yapmak istediğiniz fakat güvenilirliği konusunda şüpheleriniz olan sitenin seceresini bi kontrol edip insanların daha önce o siteden yaptıkları alışverişlerde sıkıntı yaşayıp yaşamadıklarını kontrol ediniz.

4- Sadece büyük miktarlarda ve çok satış yapan sitelere yönelmeniz küçük, adı sanı duyulmamış sitelerden alışveriş yapmaktan daha akıllıcadır.

5- ikinci el ürün satan web sitelerinden çoğu firma ya da kişi sıfır ürün satışıda yapmakta. Bu sitelerde (gittigidiyor, sahibinden vb.) havuz sistemi sayesinden ürün size ulaştıktan sonra siz onay vermeniz halinde ücreti satıcıya aktarılıyor ve şayet ürün istediğiniz gibi çıkmaz ise geri iade edip alıcı satıcı arasında hakem vazifesi gören siteden paranızı geri alıyorsunuz. Sıfır risk diyebiliriz.

6- öte yandan ikinci el alışveriş sitelerinde satıcılar gerek yurtdışı gerek yurtiçinde olsun müşteri yorumlarına büyük önem veriyor. Türkiyede’ki satıcılar çok dürüst davranmasalar da ebay’dan bizzat yaptığım alışverişlerde satıcıların kendisine olumsuz yorum yazmamanız hususundaki çabaları inanılmaz. Özetlemek gerekirse o satıcıdan bir ürün satın almadan evvel profilindeki yorumların kaçı olumlu kaçı olumsuz ve insanlar ne demişler dikkate alın !

7- Kredi kartı numaranızı illaki vermemek istiyorsanız bankanızın internet şubesine bağlanarak limitini sadece o alışverişinize göre ayarladığınız bir sanal kart oluştrabilir ve bu konudaki hassasiyetinizi gidermiş olursunuz.

8- internet üzerinde bir ürünü en ucuza nerede bulabileceğinizin sorgulamasını yapan ve size sunan bir çok site var. Akakce.com vb. gibi. Bu sitelerde sorgulama yapıldığında söz gelimiz bir laptopun hangi web sitesinden en ucuza satıldığını gösteriyor. İnsanlarda en ucuzunu bulduklarını sanarak o ürünü hiç bir araştırma yapmadan oradan alıyorlar. Ürünle ilgili bir sorun çıktığında ödeyecekleri kargo paraları, birilerine ulaşmak için saatlerce telefonda bekleyerek faturalarını şişiren ücretler, yaşayacakları stres, muhatap bulamamanın verdiği can sıkıntısı ise cabası…Bir bilgisayar firması olarak bazen bayisi olduğum firmanın bana bayi fiyatı olarak sunduğu fiyattan çok daha ucuzunu araştırmalarımda çeşitli sitelerde buldum. Fakat o sitenin ne SSL sertifikası vardı ne de güven veren bir durumları. Almadığım için garanti ve haftalarca ürün tedarik süreci hikayelerini size anlatamıyorum. Ancak bu sıkıntıları yaşayan tanıdıklarım var. Bense ürün satışlarımda kimseyi garanti hususunda üzmedim, çünkü 3 kuruş fazla olsun ama başımız ağrımasın diyerek ürünü aldığım firma da beni üzmedi.

Toparlamak gerekirse; hayatın her alanı gibi internette de riskler var, sıkıntılar yaşanabilir. Ancak risk var diye de kapımıza kadar gelebilecek bir hizmeti, hiç yorulmadan bulup alabileceğimiz bir ürünü geri çevirmek teknolojinin nimetlerinden yararlanmamaktır ve eskiye bağlı yaşamaktır diye düşünüyorum. Daha fazla uzatarak vaktinizi almayayım değerli okuyucular ve müsade isteyeyim. Sorunsuz günler…

Saygılarımla…