“Varlığım Türk varlığına armağan olsun”

 

        Kimilerinin “Gâvur İzmir” olarak nitelediği ancak bizim için cennet köşesi olan İzmir’imizin Cennet bahçelerinden birisi de Tire’ dir. Tire için kimileri “Küçük Bursa” der, kimileri “Dağlarından yağ, ovalarından bal akıyor'' der, kimileri “Keşişler Yöresi Tire” der, Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Tire’yi “Şehri Muazzam” olarak niteler. Bu güzel ilçe tarih boyunca sahip olduğu güzellikler sonucu Hititler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar başta olmak üzere birçok ulus imparatorluğuna ve devletine ev sahipliği yapmıştır. Tire tarihi yapıları, el sanatları, çarşısı, Salı ve Cuma pazarı, yöresel yemekleri ve insanları ile çok renkli bir ilçedir. Tire’nin tarih kokan eski yerleşim alanlarında dolaşırken adım başı nostalji yaşabilirsiniz. Tire her geçen gün gelişen ve büyüyen sanayisi ve ticareti ile çekim merkezi haline gelmektedir, buna bağlı olarak köylerden ve diğer şehirlerden göç alan bir merkez olmuştur. Nüfus artışı ve göç nedeni ile konut ihtiyacı artmakta ve dolayısıyla yeni yerleşim bölgeleri hızla açılmaktadır. Değerli okurlar bu cümleler Tire’nin tanıtımı için kurulan kitabi cümlelerin özetidir.

        Bu şirin ve güzel ilçenin bir de Bando’su vardır. İşte bu Bando Cumhuriyetimizle yaşıttır. Tire Bandosu, 28 Mayıs 1919’da Tire’yi işgal eden işgalci Yunan kuvvetlerinin Kuvayı Milliye hareketinin önünde mahvoluşuyla birlikte 4 Eylül 1922 yılında Tire’den kaçarken askeri bando enstrümanlarını  Tire’de bırakmalarıyla aslında Cumhuriyetimizin ilk Bandolarından birinin kurulmasına vesile olmuşlardır.  Bağımsızlığını yeniden kazanmanın haklı gururunu ve sevincini yaşayan Tireli aydınlardan Ali BAŞARGAN ve birkaç müzisyen arkadaşı Yunan askeri kuvvetlerinin bıraktıkları işte bu askeri enstrümanlar ile Tire Bandosunu kurmuşlardır. Efsanevi tarihi içerisinde her 9 Eylül’de İzmir'in kurtuluş bayramlarına davet edilen Tire Bandosu, 1937 yılında Ege manevraları vesilesiyle Aydın’a gelen Atatürk'ü karşılama törenlerine katılma onurunu da yaşamıştır. Bunun yanı sıra Sümerbank'ın açılışı için de Mareşal Fevzi Çakmak'ın katıldığı karşılama törenlerinde görev almıştır. Sümerbank’ın açılış töreninde bandoyu yöneten Mösyö Slavo'nun fabrikayı yapan Rus teknisyenlerin enternasyonal marşını söylemelerine hemen “Onuncu Yıl Marşı” ile karşılık vermesi duygusal ve anlamlı bir anı olarak Tire Bandosunun yörede adının geçtiği her konuşmada hala anlatılmaktadır. Tire Bandosu her yıl gerçekleştirdiği kuruluş konserlerinde ise repertuarına alarak dinleyicilerine sunduğu klasik müzik eserlerinden, Türk halk müziği türkülerine, Türk sanat müziğinden yöresel müzikler ve popüler müzik parçalarına kadar her türdeki müziği başarıyla icra ederek izleyenleri büyülemeye devam etmektedir.

        Ancak bunun dışında Tire’de başka bir gelenek daha vardır ki örnek alınmaması mümkün değildir. Kurulduğu günden beri Tire Bandosu her Pazartesi sabah mesai başlangıcında ve Cuma akşamüzeri mesai bitiminde Cumhuriyet Meydanı Atatürk anıtında tüm bando enstrümanlarını kullanarak çevredeki ilçe sakinlerinin katılımıyla bir “İstiklal Marşı” ziyafeti vermektedir ki dillere destandır.

        Bu geleneğin sadece Tire ile sınırlı kalmayıp tüm ülkede yaygınlaşması dileğiyle, Hoşça kalın sağlıkta kalın.