Tire’de Tarihin canlanması noktasında büyük emek harcayan İzmir Valisi Mustafa Toprak geçtiğimiz gün Mondi Tire Kutsan’da çıkan yangın nedeni ile incelemeler de bulunmak üzere Tire’ye geldi.

Fatih ŞAŞMAZ - TİRE İHA

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

İnceleme sonrası Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, Garnizon Komutanı Yzb. Emre Davutoğlu Emniyet Müdürü Fatih Kiremitçi ve beraberindeki heyetle Tire’de restorasyonu devam eden tarihi mekanlarda da incelemelerde bulundu. Yalınayak Hamamı, Bedesten, Kaziroğlu Camii ve Tire Salı pazarını gezen Toprak, burada vatandaşlarla sohbet etti. Tire’nin tarihi yapısını çok beğenen ve hayranlığını gizleyemeyen Vali Toprak, ”Tire adeta bir açık hava müzesi gibi” dedi.  Özel açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Mustafa Toprak “Tire denilince önemli bir kültür merkezi akla geliyor. Burada ecdadımızın önemli eserleri var. Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıç dönemi, Tarihi eser manasında geriye döndüğümüzde Osmanlı, Selçuklu, Beylikler ve onun öncesinde önemli medeniyetlerin yaşadığı dönemlere ait eserler var. Bu eserleri geçmişten aldığımız şekliyle daha da geliştirerek ve bu noktadaki restorasyonu daha da ileriye götürmek gerekiyor. Bu manada baktığımızda aslında burası bir açık hava müzesi gibi. Her geldiğimizde burada ecdadımızın kültürel değerlerini oluşturucularının buradaki dokunuşlarını ve onların kokularını da almış bulunuyoruz. Dolayısıyla Tire’nin bu özellikleri çerçevesinde bizler de İzmir İl Valiliği olarak katkı sağlamak noktasındayız. Bir taraftan Kültür Turizm Bakanlığı, Valilik, Belediye, Vakıflar Genel Müdürlüğü müştereken katkı sağlıyoruz. Genel manada baktığımız zaman tirenin tüm tarihi dokusunun ayağa kaldırılması gerekiyor ama bu zaman içerisinde olacak. Tirede tarihi yapı zamanla çarpık yapılaşma nedeniyle gölgelenmiş durumda bazı kamulaştırmalarla o özgün eserlerin önünü açacağız. Tabii bunlar çok kolay meseleler değil. Bir koruma amaçlı imar planı ve o plan çerçevesinde restorasyonu yapılacak binaların tesislerin kurullardan iyi bir şekilde geçirilmesi gerekiyor. Daha sonrada  kamulaştırmaya ihtiyaç duyulmuyorsa restorasyon yapılacak paranın bulunması gerekiyor. Bizde kültür varlıkları fonundan mümkün olduğu kadar tireyi ön planda tutarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bizde bu bağlamda tireye çok ciddi kaynak ayırdık. Kutuhan ihalesini belediye üzerinden yaptık. Burayı da yakında kaldıracak gelecek nesillere aktaracağız. Az önce bedestene baktık. Burayı da tarihi misyona uygun olarak restorasyonunu gerçekleştiriyoruz. Bir yıl gibi bir zamana ihtiyacımız var burasıda tireye hizmet edicek. Tirede hanlar ve bir kütüphanemız var. Yalınayak Camii, Narin camii orayıda restore ettiriyoruz. Benim İzmir Valisi olarak hedefim şu dünya miras listelerine geçen yıl Bergama bu yıl Selçuk yazıldı. Şimdi İzmir’in önümüzdeki hedefi Tire’deki özgün eserlerin önünü açarak Tire’nin de açık alan olarak dünya miras listesine yazdıracağımıza inanıyorum. Bundan sonra Tire’ye daha fazla katkı sağlamaya çalışacağız. Bununla birlikte sadece Tire değil, Ödemiş, Birgi için Unesco’yu düşünüyoruz. Foça ve Foça Kalesi’ni düşünüyoruz. Tirenin çok özel yeri var bu eserleri ayağa kaldırmak bizim vazifemiz”


BAŞKAN ÇİÇEK’TEN VALİ TOPRAĞA TEŞEKKÜR

Sayın Valimiz Mustafa Toprak’a tireye olan yakın ilgisinden dolayı takdirlerimizi sunuyoruz. Tire’nin tarihi kimliğini ortaya çıkarmada verdiği ve vereceği desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Biz de belediye olarak payımıza düşen görevleri yapmaya hazırız. Molla Arap Medresesi projelerini Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile imzaladık. Tire Belediyesi projenin kazı kısmını üstlendi. Üniversite’den gelecek Arkeologlar ve Hocalar eşliğinde yapılacak olan kazının ardından tarihi ayağa kaldıracağız.

Unesco’ya dahil olmak üzere ülkemizde toplam 14 eser var. İzmir’de Bergama ve Efes’in katılması hepimizi gururlandırdı. Biz de Tireliler olarak ata yadigarı olan eserleri hep birlikte ayağa kaldırarak o listeye gireceğimize inanıyorum.

HABER VİDEOSU:

 

Editör: Haber Merkezi