ÖNEMLİ BİR TARİHÇİ
Ermeni diasporasının ve Ermeni devletinin son yıllarda daha yoğun bir şekilde dünya gündemine getirmek ve ülkemizi sıkıştırmak adına dile getirdikleri ve Türkiye karşıtı farklı ülkelerinde kimi zaman aldıkları meclis kararlarıyla destek verdikleri sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili gerçekleri anlatmak üzere Tire’ye gelen Prof. Aybars, Tire Belediyesi Konferans ve Gösteri Salonu’nda lise öğrencileri ile bir araya geldi. 


HER LİSEDEN 30 ÖĞRENCİ GELDİ
Salonun tamamen dolduğu, hatta yetersiz kaldığı programı ilçe merkezinde bulunan tüm liselerden 30’ar öğrenci, öğretmenleriyle birlikte takip etti. Bunun yanı sıra konuyla ilgili bazı vatandaşlarda programı takip etti. 
Ortaya atılan iddiaların gerçeklik payının söz konusu olamayacağını belirten uzman tarihçi, bu konunun Türkiye düşmanı batılı akademisyen ve siyasetçilerin de işin içine girmesi ve batı medyasında yer bulması ile son yıllarda yoğun bir şekilde önümüze engel olarak konulmaya çalışıldığını söyledi.


 AZ DA OLSA DOĞRUYU SÖYLEYEN BATILI İSİMLER ÇIKMIŞTIR
Batı ülkelerinde az da olsa dürüst bazı akademisyen ve araştırmacıların çıktığını ve doğruları söylediğini belirten Aybars, bunlardan biri olan Fransız Geyston Gillard’ın bu konuda Türkleri haklı bulduğunu belirtti. Gillard’ın Ermenilerin isyan çıkardıklarını ve kurdukları silahlı çetelerle ilk cinayetleri başlatan taraf olduklarını söylemiştir.
Aybars, o dönemdeki Ermeni ayrılıkçı unsurların Osmanlı’dan ayrılmak için büyük bir savaşa girilmesinin gerektiğinin farkında olduklarını ve Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı’na girmesini çok istediklerini belirtti. Birinci Dünya Savaşının ortaya çıkardığı sonuçlar, Batılı düşman ülkelerin desteği Ermenilerin hayallerine kavuşturduğunu ifade etti.


ERMENİLER, 1905 YILINDA ABDULHAMİT’İ BOMBALIYARAK ÖLDÜRMEK İSTEDİ
Ermenilerin, 1905 yılında Belçika’dan getirdikleri bir bombacıya saatli bomba yaptırdıkları Sultan Abdülhamit’i bombayla suikaste kurban götürmek istediklerini söyleyen Aybars, “O zaman şimdiki gibi dijital teknoloji yok. Mecburen Padişah Abdülhamit’in Cuma namazı programını çok yakından incelemiş adım adım hesaplayarak ona göre bir süreye göre bombanın saatini ayarlamışlardı. Fakat o gün onların hesaplamadığı bir şey oldu. Abdülhamit, cami çıkışı dini bir konu üzerinden din görevlisi ile bir süre sohbet edince, bombanın patlaması bir işlerine yaramadı. Tarihe geçen ilk saatli bomba saldırılarından birini Ermeniler İstanbul’da yapmışlardır.


ORDUYU ARKADAN VURMALARI, HALKA SALDIRMALARI ZORUNLU GÖÇÜ MECBUR KILDI
Enver Paşa’nın basiretsiz ve hesapsız kararları sebebiyle Sarıkamış’ta düşmana bir kurşun bile atamadan ölen ordumuzun kaybının ardından bölgede iyice serbestiyet kazanan ve azan Ermeni çetelerinin Osmanlı Ordusu’na arkadan vurmaları, bölge halkına saldırmaları üzerine yine Enver Paşa tarafından İzmir’de Ermenlilerin ileri gelenleri ile bir toplantı yapılmış ve onlara bağlı oldukları Osmanlı Devleti’nin ordusunu arkadan vurmamaları, isyanlarını durdurmaları istenmişti.” Şeklinde konuştu.
Osmanlı’nın durduk yere Ermeni tehcirini gerçekleştirmediğini bu sözlerle dile getiren Aybars, bu zorunlu göç sürecinde yollarda yaşanan kayıpların kesinlikle soykırım olmadığını, soykırım sayılacak boyutlarda da olmadığını tarihi vesikalara dayanarak dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi