Tire’nin emektar öğretmenlerinden olan ve aynı zamanda Atatürkçü kimliğiyle tanınan emekli öğretmen Orhan Aksay  bağ evinin kapılarını HaberTire Gazetesi’ne açtı.

 

Ergün ÇELİK

HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

Emekli Öğretmen Orhan Aksay, Devlet Demir Yolları’ndan kiraladığı bekleme Mevkii’ndeki tren yolunun kenarında bulunan küçük kulübesini adeta müzeye çevirdi. Aksay, Atatürk ve Tire tarihine ışık tutan belge, fotoğraf ve objelerle donattığı küçük kulübesinin kapılarını HaberTire Gazetesi’ne açtı. Uzun yıllardır boş vakitlerini bu kulübede geçirdiğini belirten Aksay, aynı zamanda kulübenin bahçesinde de birbirinden güzel çalışmalar yaptığını ifade etti. Şehit Ali İhsan Kalmaz İlkokulu’nda idarecilik yaptığı dönemlere ait belge ve fotoğrafların da bulunduğu küçük kulübede atık maddelerden dönüştürdüğü süs eşyaları da bulunuyor.

           Elinde Tire’ye gelen devlet büyüklerinin fotoğraf arşivi de bulunan Aksay, eski bayramların Tire’de nasıl kutlandığını da anlattı. Konuşmasında sık sık duygulanan Aksay Kulübede bulunan eski bir fotoğrafı göstererek;

“Eskiden Tire’de bayramlar bir başka kutlanırdı. İnsanlar evlerini ve işyerlerini bayraklarla süslerdi. O zamanlar bayrak fabrikaları olmadığından terziler bayrakları kendi elleriyle yapar işyerlerine asarlardı. Günümüze baktığımızda özellikle milli bayramlarımızda ne iş yerlerinde nede apartmanlarda pek fazla bayrak göremiyoruz. Bu beni derinden üzüyor. Keşke herşey eskisi gibi olsa ve keşke herkes bayrakları ile bayram yapsa” dedi.

 


KKTC’DEN TEŞEKKÜR YAZISI

Emekli öğretmen Orhan Aksay ile yaptığımız söyleşide, Aksay;  1971 1997 yılları arasında Şehit Ali İhsan Kalmaz İlkokulu’nda milli bayramlara özel öğrencilerle yaptığı Kıbrıs Çıkarması gösterisinden ötürü dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş tarafından teşekkür yazısı gönderildiğini belirterek durumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rauf Denktaş imzalı teşekkür mektubunu saklayan Aksay, mektubun bir kopyasını, Kıbrıs Çıkarması seramonisinin fotoğraflarından oluşan bir kitapta yer vermiş.

 

DEVAMI GELECEK

Orhan Aksay ile bağ evinde samimi bir ortamda yaptığımız söyleşiden sonra Aksay, HaberTire Gazetesi aracılığıyla zaman zaman çeşitli bilgiler ve Tire ile ilgili başından geçen ilginç olayları da anlatacağını belirtti.  


HABER VİDEOSU:


Editör: Haber Merkezi