Tarihi Bedesten ve Yalınayak Hamamı’nın restorasyonunun tamamlandığı, Kutuhan çalışmalarının nerdeyse bitmek üzere olduğu Tire’de bir tarihi yapı daha ayağa kalkacak. Tireliler tarafından Ali Efe Hanı olarak bilinen yıllar boyunca farklı isimlerin konduğu tarihi han, Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in girişimleriyle restore edilecek. Hanın varisleri ile ön mutabakat yaptıklarını ifade eden Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ‘’Hak sahipleri ile görüşüp gerekli konularda anlaştık. İlçemiz tarihine sahip çıkmaya ve tarihi yapıları ayağa kaldırmaya devam ediyoruz’’ dedi. İlçede şu ana kadar yapılan restorasyon çalışmalarında İzmir eski Valilerinden Cahit Kıraç, Mustafa Toprak ve şimdiki İzmir Valisi Erol Ayyıldız’a desteklerinden dolayı da teşekkür eden Başkan Çiçek, hep birlikte, ilçe tarihini gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Yeni Mahalle, Bedesten Caddesi üzerinde yer alan han, Kanuni Sultan Süleyman’ın ünlü defterdarı Abdüsselam Efendi vakfından olan tarihi han değişik dönemlerde Kara Hüseyin, Serban, Savran Hanı gibi adlarla anılsa da hak tarafından Ali Efe Hanı olarak bilinir. Tarihi han, Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ise “Abdüsselam” olarak anılmaktadır.

1916 yılında büyün yangında çok büyük hasar gören han, iki katlı, tek avlulu, tamamı revaklı hanlar grubundandır. Üst katında 20, alt katında 17 odası bulunan Ali Efe Hanı’nın güneyindeki alt kat oda ve revakları yıkılmıştır. Ön cephesi ve avlusu hariç diğer bölümleri kullanılamaz durumdadır.

Editör: Haber Merkezi