Ercan ÇELİK

Tire’nin en büyük ihracat kalemlerinden biri olan incirin kalitesini korumak ve verimini arttırmak amacıyla çeşitli önlemler alan Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tire’ye bağlı Akyurt Köyü’nde, EKÜY (Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi) Projesi kapsamında, başta EKÜY projesinde bulunan çiftçiler olmak üzere diğer İncir üreticilerine verilmek üzere

250 adet ekşilik böceği tuzağı dağıttı. Gerek bahçede gerekse depolarda incirde kalite ve ürün kaybına sebep olan ekşilik böceği ile mücadelede önemli bir rol oynayan tuzaklar, üretici tarafından her 10 ağaca bir tuzak olacak şekilde asılacak. Üreticilere, ekşilik böceği ve tuzakların kullanımıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

İNCİRE ÇOK BÜYÜK ZARAR VERİYOR

Ekşilik böcekleri direk yaptıkları bu zararın yanı sıra başta AFLATOKSİN'i oluşturan etmenler olmak üzere meyve içinin ekşimesine ve çürümesine yol açan pek çok zararlı hastalık etmenlerini de meyveden meyveye bulaştırarak incirde çok önemli zararlara yol açmaktadırlar. Ekşilik böcekleri yılda 5-6 döl vermeleri ve bir dişi böceğin yaklaşık 1000 civarında yumurta bırakması sebebiyle üreme kapasitesi çok büyük olan zararlılardır.

Tüm bunlar birleştiğinde kaliteli ve AFLATOKSİN'siz incir üretebilmek için bu zararlılarla mücadele yapmanın kaçınılmaz olduğu görülmektedir.

Editör: Haber Merkezi