Osmanlı Devleti döneminde Tire’nin bir ahi kenti olması ekonomisinin de her dönem canlı ve güçlü olmasını sağlamıştır

Tire'nin Türkler tarafından ele geçirilmesinden sonra zengin Türk kültürünün yöreye girmesi, Tire'de hem ekonomik büyümeyi hızlandırmış, hem de folklorik zenginliğin elde edilmesini sağlamıştır.  Tire'nin ekonomik anlamdaki karakteristik özellikleri bilhassa Türklerden sonra şekillenmeye başlar. Bir Türk kenti olarak Tire’de yaşayan nüfusun sosyolojik yapısı, dinsel düşünce hoşgörüsü, sosyal ve ekonomik yaşam canlılığı, günümüz Tire'sinin sosyal yapısını oluşturan, temel faktörlerden biri olmuştur. Tire'nin Aydınoğulları Beyliği ve daha sonrasında Osmanlı Devleti döneminde bir ahi kenti olması ekonomisinin de her dönem canlı ve güçlü olmasını mümkün kılmıştır.

 

OSMANLI’NIN EKONOMİDE İTİCİ GÜCÜ OLDU

İlçe, özellikle ev tezgâhlarında şekillenen dokumalar ile yüzlerce yıl tarihi kuşatan ve pazar egemenliğine sahip olan bir kent görünümündedir. Denebilir ki Tire, Osmanlı ekonomisinin endüstriyel lokomotifi konumundaki kentlerden biri ve başlıcalar arasında yer alır. Tire tarihinde yoğun olarak üretilen tekstil ürünleri ele alındığında Beledi dokuma, çarşaf, alaca, altıparmak, evsat ve düzbastı adlı motifsel dokumalar öne çıkmakta iken, takke imalâtı, makrama, peştemâl, ön bezi, Tire peşkiri de, bu üretimlere ilaveten sayılması gereken ekonomik faaliyetlerdendir.

 

EL SANATLARI YAŞATILIYOR

Bunların yanı sıra Tire'ye özgü urgan ve halat üretimi, Tire'nin ekonomi tarihindeki en önemli üretim elemanlarının başında gelir. Aydınoğulları döneminden başlayarak, Osmanlı dönemi süresince, gemilerin halat (gomane) ihtiyacının merkezi hep Tire olmuştur. Mükemmel standartlara sahip olan Tire halat ve urganları, Anadolu pazarlarında da satılmakta hatta kapışılmakta idi. Öte yandan el sanatları da Tire'nin ekonomik yapısını oldukça zenginleştiren unsurlardandır. Tarih boyunca Tire,  önemli ticaret yollarının en can alıcı merkezlerindendir. Mal hizmet çeşitliliği ile ekonomik açıdan da bölgenin önemli kentlerinden biri olmuştur.  Kentin mimari yapısındaki han ve kervansarayların yoğunluğu ve Tire çarşılarının büyüklüğü bunu açıkça kanıtlamaktadır. Evliya Çelebinin deyimi ile Tire, tarihte her zaman “yük bağlanan, yük çözülen” bir kent konumundadır.

 

Editör: Haber Merkezi