Ergün ÇELİK / ÖZEL HABER

Tire’de yaklaşık 10 yıldır patates üreticiliği yapan 38 yaşındaki Mustafa Gedik ve 36 yaşındaki Mahmut Yavaşer isimli iki üretici, dip yapan patates fiyatlarına isyan etti. Pazarda ve marketlerde kilosu 1TL’ye kadar satılan patatesin, tarlada 5 kuruşa bile alıcı bulamaması Tireli üreticileri çileden çıkardı. İki farklı tarlada en az 150 ton patatesi olduğunu belirten Tireli Çiftçi Mustafa Gedik, bu 150 ton patatesi yaklaşık 35 Bin TL’ye mal etti. 150 Ton patatesin 5 Kuruş’tan satıldığı göz önünde bulundurulduğunda aradaki zarar bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriliyor. Tohumunun kilosunu 1 lira 60 kuruşa aldığını ve iki tarlasına en az 5 Bin TL sulama gideri harcadığını belirten Gedik, HaberTire Gazetesi’ne yaptığı açıklamada çok zor durumda olduklarını söyledi.  Tireli Genç Üreticiler Mustafa Gedik ve Mahmut Yavaşer, yaptıkları açıklamalarda şu ifadelere yer verdi;



1 BARDAK ÇAY’A KARŞILIK 20 KG PATATES

Ürünlerimiz şu anda tarlada 5 kuruş ile 10 kuruş arasında değişiyor. Ancak bu fiyatlara rağmen satacak yer yok, alacak tüccar yok. Çiftçiler olarak bir başımıza kaldık. Zararımız çok büyük. 5-10 kuruşla ne borçlarımız ödenir ne para kazanılır. Bugün en kötü kahvede bile 1 bardak çayın fiyatı 1 Lira. Bizim 1 bardak çay içebilmemiz için en az 20 kg patates satmamız gerekiyor.  Biz bu işin içinden nasıl çıkacağımızı, bu işi nasıl çözeceğimizi bilemedik.



“KADERİMİZE TERK EDİLDİK”

Türkiye’de ne yazık ki tarım politikası yok. Herkes kendi işine gücüne bakıyor. Zamanında patates fiyatları yüksek olunca o zamanlar müdahale edilmişti. Şimdi patatesin fiyatı yerlerde geziyor. Ne müdahale var ne de başka bir şey. Şu anda ihracat da yok. Bizler şu an resmen kaderimize terk edildik.

“YÜKSEK FİYATLARDA GÖZÜMÜZ YOK”

5-10 Kuruş’tan ürün satacağımıza, bu ürünleri tarlada bırakmak daha hayırlı olur. Her işin bir gururu bir onuru var. Ben o paralara bu patatesi satacağıma tarlada bırakırım daha iyi. Kilogram hesabına vurduğumuzda zaten bu ürünün sadece bana maliyeti 35-40 kuruş. Bizim yüksek fiyatlarda gözümüz yok. Şu anda en azından masrafımız çıksın. Ona bile razıyız.



“İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ”

Pazar yerlerinde ve marketlerde fiyatlara baktığımızda fiyatların arasında çok büyük bir uçurum olduğunu görüyoruz.  Bu fiyat farklarını bir türlü aklımız almıyor. Devletin de bu konularda denetim yapması lazım. Özellikle marketlerde bulunan patateslerin durumları içler acısı. O malların nasıl satıldığını da anlamış değilim. Patatese bakıldığı zaman rengi sarı, şekli düzgün olmalı. Üzerinde herhangi bir ezik çizik bulunmaması gerekiyor. Ama marketlere baktığımızda yeşermiş, yamuk, çizik patatesler görüyoruz. Ancak fiyat etiketlerine baktığımızda üzerinde afaki rakamlar bulunuyor. Biz bu işin içinden bir türlü çıkamadık.



“ÜRÜNLERİMİZİN PARA ETMESİNİ İSTİYORUZ”

Devletimizin, özellikle Tarım Bakanlığımızın bu işe mutlaka el atması gerekiyor. Tarım sektöründe hiç kimse patates kelimesini ağzına almıyor. Neymiş? Genç çiftçiye hibe desteği verilecekmiş. Biz hibe istemiyoruz. Bizler ürünlerimizin para etmesini istiyoruz.



“BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMAZSA PATATESLER YANACAK”

Geçtiğimiz günlerde Ödemiş’teki üretici arkadaşlarımız, sütte olduğu gibi patateste de bu duruma müdahale edileceğini söyledi ama müdahale edilinceye kadar bizim tarladaki patateslerimiz yanacak.  Havalar ısınmaya başladı. Bu bizim için büyük sıkıntı. Bu ürünlerin en geç 10 gün içinde topraktan çıkarılması gerekiyor. Aksi halde mallarımız olduğu gibi tarlada kalacak. Zararımız çok büyük. 


Editör: Haber Merkezi