Kalaycı ustası Şevki Çullu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmalarıyla esnaf ve sanatkarlar için değişim, dönüşüm ve destek (3D) programı kapsamında hayata geçirilen kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunan esnafların gelir vergisinden muaf tutulduğunu hatırlatarak “boğaz tokluğuna çalışırken ben hala vergi ödüyorum” diye isyan etti.


Tireli 30 yıllık kalaycı ustası Şevki Çullu (64), kaybolmaya yüz tutmuş meslek grubu içinde yer aldığını savunarak, “benden niye hala gelir vergisi alıyorlar” diye isyan etti. Evli ve 2 yetişkin çocuk sahibi Çullu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmalarıyla 2 yıl önce esnaf ve sanatkarlar için değişim, dönüşüm ve destek (3D) programı kapsamında hayata geçirilen kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunan esnafların gelir vergisinden muaf tutulduğunu hatırlatarak “günlerce siftah yapmadan, boğaz tokluğuna çalışırken ben hala vergi ödüyorum. Devletin verdiği haklardan niye yararlanamıyorum?” dedi.

"FARKLI MUAMELE YAPILIYOR"
Tire’de, zor şartlar altında mesleklerini yapmaya çalışan kalaycıların vergilerini ödeyemedikleri gerekçesiyle birer birer kepenk indirdiğini savunan Çullu, “2013 yılında gelir vergisinden muaf tutuldum. 2014 yılının başında maliyeden gelen görevliler, tekrar vergi mükellefi olduğumu ve mesleğimin muafiyet alanını kapsamadığını söylediler. Basit usulde vergi mükellefi yapıldım. Yılda ortalama 850 lira vergi ödüyorum. Tire’de, keçeci, semerci, saraç ve yorgancılık ile uğraşan küçük esnaf gelir vergisinden muaf tutulurken, biz kalaycılar niye farklı muamele görüyoruz? Araştırdığım kadarıyla Türkiye’deki kalaycıların hiç birisinden gelir vergisi alınmıyor” şeklinde konuştu.

FAİZSİZ KREDİYE SEVİNDİLER
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, yaklaşık bir hafta önce kaybolmaya yüz tutmuş meslek gruplarına Halkbank kanalıyla faizsiz kredi verileceği yönündeki açıklamasını son derece olumlu karşıladığını ifade eden Çullu, “Kaybolmaya yüz tutan meslek gruplarını yaşatmak gerekiyor. Mesleğimizde, haklı olarak çırak yetişmiyor. Kimse çocuğunu yetişsin diye kalaycı ustasına göndermiyor. Devletin, benzer meslek gruplarına sahip çıkması sevindirici. Kalaycılıktan başka bir geçim kaynağım yok. İşyerime, müşteriden çok turist geliyor. Onlarda, bol bol bedavaya fotoğraf çekip gidiyor. Devletin bizlere tanıdığı haklardan eşit şekilde yararlanmak istiyoruz. Vergi muafiyeti konusunda yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi