Tire’de yapılması planlanan rüzgar enerjisi santrali projesi’nde sona gelindi. Yapılan çalışmalar kapsamında rüzgar tirbünleri Tire’de yükselmeye başladı.


Ergün ÇELİK
HABER VİDEOSU EN ALT KISIMDA

İlk aşamada İzmir’in sahil ilçelerini tercih eden Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 2011 yılı Nisan ayında Tire’nin Büyükkemerdere, Büyükkömürcü, Küçükkömürcü ve Dallık köyleri kırsalı içine alacak şekilde, “Ödemiş RES Projesi” adıyla rüzgar enerji gülü kurma projesini başlattı. Tire Kaymakamlığı’ndan alınan bilgilere göre; Yapımı devam etmekte olan ve büyük oranda tamamlanan proje kapsamında 3 megavatlık 7 adet rüzgar gülü tribünü kurulacak. Toplamda 21 megavatlık bir rüzgar enerji santrali kurulmuş olacak. Bu santralde yıllık ortalama 60-70 milyon kilovatlık enerji üretilecek.

Özel bir firma tarafından yapımı sürdürülen Ödemiş RES Projesi’nde yer alacak rüzgar gülleri özel araçlarla bölgeye sevk edildi. Hummalı bir çalışmanın hakim olduğu bölgede işçiler rüzgar güllerinin kurulumunu yapmaya başladı.

ÜRETİLEN ENERJİ ‘İLETİM HATTI’ İLE BEKLEME’DEKİ TRAFO MERKEZİNE AKTARILACAK
Mart ayı içinde tribünleri sahaya kurulacak olan ve Haziran-Temmuz aylarında ise ‘geçici kabulü’ yapılıp Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na teslim edilecek olan rüzgar gülleri, 2015 yılında enerji üretmeye ve iletim hattı aracılığı ile üretilen bu enerjiyi Tire Bekleme Mevkiindeki ‘Tire Trafo Merkezi’ne göndermeye başlayacak.

‘TİRE RES’ ADIYLA YAPILAN İKİNCİ PROJEDE, 22 ADET RÜZGAR GÜLÜ OLACAK
Tire’de hayata geçecek ve “Tire RES Projesi” adıyla yapılıp işletilecek olan ikinci rüzgar enerjisi santrali projesi için de düğmeye basıldı. Yine Tire Kaymakamlığı’nda alınan bilgilere göre; İkinci proje olan ‘Tire RES Projesi’, uygulanacağı alan olan Musalar, Topalak, Dağdere, Çukurköy  ve Armutlu kırsal mahallellerini (köyleri) kapsamakta. Proje kapsamında 22 adet 3’er Megavatlık rüzgar gülü kurulacak. Rüzgar gülleri ve bağlantı yolları için 31 adet özel mülkün kamulaştırılması işlemi ile üç adet Hazine taşınmazının kiralanması ve irtifak hakkı işlemleri başlatıldı. Projelerin yapımını üstlenen özel enerji şirketleri, kuracakları rüzgar gülü enerji santrallerinin 49 yıl kullanım hakkına sahip olacak. Bu süre dolduğunda rüzgar güllerini devlet devredilecek.











HABER VİDEOSU:


Editör: Haber Merkezi