Ercan ÇELİK

Tire’de yaşayan 63 yaşındaki esnaf emeklisi Necdet Maltepe, bundan yaklaşık 6 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesi üzerine naşi armudu üretimine başladı. Japon armudu olarak da bilinen meyveyi Türkiye’de çok az sayıda üretici üretiyor. Tire’de ise ticari olarak üretim yapan 2 kişiden biri Necdet Maltepe.

HaberTire Gazetesi’ne konuşan Maltepe, “Yaklaşık 6 yıl önce bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu işe başladım. Şimdi oldukça güzel verim alıyorum. Arkadaşım tavsiye ettiğinde, Taştepe Mevkii’ndeki arazime toprak analizi yaptırdım. Bu meyvenin burada yetişebileceğini öğrendiğimde Bursa İnegöl’den getirdiğimiz fidanlarımızı diktik ve üretime başladık.” Dedi.

Toptan satış yapmadığını belirten Maltepe, yılda 6-7 ton naşi armudu üretiyor. Ürettiği meyveleri Salı ve Cuma günleri Tire pazarındaki, diğer günlerde de Torbalı ve Selçuk pazarlarındaki kendi tezgahında perakende olarak satıyor.

Kilosu 4 – 5 lira arasında değişen naşi armudu, tam bir şifa deposu.

NAŞİ ARMUDU (NASHI HOSUI)

Bildiğimiz armut çeşitlerinden farklı olarak çok suludurlar ve hasat edildikten sonra uzun süre rengini korurlar ve uygun soğutma uygulandığında çok uzun süre tazeliğini kaybetmezler.Bilinen armut çeşitlerinden farklı yuvarlak şekillidirler. Hatta şekil olarak elma fidanına benzemesinden dolayı elma armudu da denmektedir. Bir istisna olarak bildiğimiz armut fidanına şeklen benzeyen bir Naşi türü de bulunmaktadır. Bazıları sarı renkte , kırmızımsı kahverengi ,bazıları ise bronz renktedir ve üzerinde noktalar bulunur. Bu şekliyle ilk bakışta diğer meyvelerden farklı bir görünüşe sahiptir.

Naşi ağacının çiçekleri 5 yapraklıdır. Nisan aylarında çiçek açarlar. Naşi ağacı Doğu Asya’da baharın en önemli sembollerinden biridir. Bu ülkelerde birçok bahçede Naşi ağacı görebilirsiniz.

Kore’ de yetiştiriciliği çok yaygındır ve büyük miktarda bir tüketim mevcuttur. Ayrıca Amerika’ya ihraç edilir ve bu ülkede hediye olarak Naşi satılmaktadır. Özellikle Kore’nin Naju şehrinde yetişen Naşi’ler meyve etinin lezzeti ve büyüklüğü açısından dünyanın en iyileridir.

NAŞİ ARMUDUNUN FAYDALARI

Kanı nötralize etmesi ve sağlığı koruması Naşinin en önemli özelliklerinden biridir. Koreli araştırmacılara gore ; Bir elma doktoru sizden uzak tutar, Bir Naşi ise sizi kansere karşı korur. Düzenli olarak yemeklerden sonra tüketilen armut, sigara veya aşırı dumana veya yanmaya maruz kalmış etlerin tüketimi ile vücuda giren kanserojen maddelerin vücuttan atılmasını hızlandırır. Yine yapılan bir araştırmada, kebap tarzı bir yemekten sonra yenilen armutun etkisi ile, atılan idrarda kansere neden olan maddeler normal değerlerden 5 kat fazla ölçülmüştür. Bu da bize göstermektedir ki; tükettiğimiz armutlar kanseri vücudumuzdan uzak tutmakta son derece önemlidir. Özellikle eti fazla tüketen insanların mutlaka armuta günlük besin programlarında yer vermesini öneriyorum.

Editör: Haber Merkezi