İzmir ve Ege Bölgesi ekonomisine yön veren kuruluşların en etkili isimleri Tire’de bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayicileri Odası, İzmir Ticaret Borsası, Denizcilik Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin ve bunlara bağlı bazı ilçelerin Ticaret ve Borsaların yöneticilerini buluşturan “Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı” 19 maddelik bir gündemden oluştu.

ÇOK SAYIDA İLÇENİN TİCARET ODASI VE TİCARET BORSASI BAŞKANLARI KATILDI
Tire Ticaret Odası’nın ev sahipliğini yaptığı toplantı, 2016 yılının ilk aylık değerlendirme toplantısı oldu. Basın mensuplarının da büyük ilgi gösterdiği toplantıya; Torbalı, Ödemiş, Bergama, Aliağa, Menemen, Bayındır ilçelerinden gelen ticaret odası ve ticaret borsası temsilcileri de katıldı.

ÇAPKINOĞLU, TÜM KATILIMCILARA ‘HOŞ GELDİNİZ’ DEDİ
Toplantı, ev sahibi olan Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu’nun kısa hoş geldiniz konuşması ile başladı. Çapkınoğlu konuşmasında, böyle bir önemli toplantının Tire’de yapılıyor olmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Çapkınoğlu ayrıca bir hafta içinde ikinci kez Ekrem Demirtaş’ı Tire’de ağırlamaktan dolayı duydukları mutluluğu da ifade etti.

KONUŞMACILAR TERÖRÜ KINADI
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yönettiği toplantıda daha sonra gündemi oluşturan diğer konu başlıklarına ve bununla ilgili olarak konuşmacı olarak söz alacak kişileri dinlemeye geçildi. Konuşmacıların tamamı, sözlerinin başında yaşanan terör olaylarına duydukları tepkiyi dile getirdi. Bu olaylarda hayatını kaybeden şehitler, sivil vatandaşlara rahmet dileyerek üzüntülerini ifade ettiler. Ayrıca dün ülke gündemine bomba gibi düşen ünlü iş adamı Mustafa Koç’un ani vefatı ile ilgili olarak da duyulan üzüntüler ve taziye dilekleri açıklandı.

GÖKÇEOĞLU, “İHTİYATLI İYİMSERLİĞİMİ SÜRDÜRÜYORUM”
İlk sözü alan isim, Ege Bölgesi Sanayicileri Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçeoğlu oldu. Gökçeoğlu konuşmasında; “Yurt içinde, yurt dışında yaşanan terör saldırıları, Rusya ile yaşadığımız kriz gibi gerilimli konuları yaşayarak, belirsizlik içinde 2016 yılına girdik. 2008 yılında yaşanan Dünya ekonomik krizinin ardından 2016 yılında böyle bir krizin daha oluşması söz konusu. Terörün ülkemizde ve bölgemizde kazınıp bitirilmesi gerekiyor. Bu ekonomi için çok önemli. Toplumsal huzur ve güven için bunun başarılması gerekiyor. Yaşanan olumsuzluklar yüzünden dengesiz gelişen bir piyasa söz konusu. Türkiye için ihtiyatlı iyimserliğimi sürdürüyorum. Her şeye rağmen iyimser olmamın çeşitli sebepleri var. Bunların başında siyasi istikrarın devam etmesi, önümüzdeki 4 yıl içinde seçim olmayacağı başlığı yer almakta. 

GÖKÇEOĞLU, RİSK OLUŞTURAN KONULARI 10 BAŞLIKTA TOPLADI
“Ülkemiz için iyimserlik veren durumların yanı sıra risk içeren durumlar da var. Bu da ihtiyatlı olmayı ve tedbirler almayı gerektiren durumlar. Ülkemiz için risk oluşturan durumlar; 1-Terör sorunu, 2-FED’in faiz arttırması, 3-Döviz kurlarının artan oynaklığı, 4-Bölgemizin jeopolitik durumundan kaynaklanan sıkıntılar, yaşanan savaş ve karışıklıklar, 5-Pazarların daralması, 6-Gelişmekte olan ülkelerden fazla miktarda döviz çıkışı, 7-Rusya krizinin uzaması, 8-Dış politikanın agresifleşmesi, 9-Asgari ücretin arttırılmasının işveren üzerinde yarattığı yük, 10-Emtia fiyatlarındaki oynaklık.”

KORKMAZ, “EKONOMİ AÇISINDAN KAYIP BİR YILI GERİDE BIRAKTIK”
Daha sonra söz alan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz şunları söyledi: “Ekonomi açısından kayıp bir yılı geride bıraktık. Dünyada, bölgemizde ve ülkemizde yaşanan olumsuzluklar ve gerilimler buna sebep oldu. İzmir olarak ekonomi ve ekonomik üretim noktasında çok şanslıyız. Küçük Menderes Havzası gibi tarım, hayvancılık, süt üretimi ve sanayisi, süs bitkileri gibi alanlarda ülkenin merkezi sayılacak bir bölgeye sahibiz. İlimizin tarım ve sanayi üretiminde yapılacak olan AR-GE projelerine katkısının bundan sonra daha da çok olacağını bekliyorum.” 

ÖZTÜRK, “DENİZCİLİK PİYASASINDAKİ FIRTINA ŞİDDETİNİ DAHA DA ARTTIRIYOR”
Korkmaz’ın ardından söz alan isim Denizcilik Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk oldu. Öztürk, “Çin’in büyüme hızının düşmesinin yeni bir ekonomik kriz oluşturma ihtimali var. Denizcilik piyasalarında geçen yıl başlayan fırtına bu sene şiddetini daha da arttıracak. Deniz taşımacılığında fiyatlar hızlı bir şekilde düşmektedir. Aynı şey gemi yapım sektöründe de söz konusudur. Denizcilik alanında, gelişme gösteren yatırım konusu liman yatırımcılığı ve işletmeciliği olmuştur. İran’a uygulanan ambargo ve ekonomik yaptırımların kaldırılması, başta denizcilik alanında olmak üzere birçok alanda ülkemiz için bir fırsattır.” şeklinde konuştu.

DEMİRTAŞ, “ÜLKEMİZİN GÜÇLÜ OLMASI, ZORLUKLARA DİRENCİMİZİ ARTTIRDI”
Gündem maddelerindeki sunum ve konuşmalara geçilmeden önce, ekonomik güncel değerlendirme konuşması yapan son isim İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş oldu. Demirtaş, sıralanan tüm olumsuzluklara, oluşturulan kara tabloya rağmen, 2016 yılında ekonomik kiriz olmayacağı düşüncesi ve umudunda olduğunu belirtti. 
Demirtaş, “FED’in faiz politikaları, Çin’in büyümesinin yavaşlaması, AB ülkelerinin son 2-3 yılda ekonomik durgunluk içinde olmaları, ülkemizin terör sorunları, bölgemizde yaşanan savaşlar tüm bu sorunları her yönüyle analiz ettikten sonra; ekonomi konusunda tedbirli davranıp ihtiyatlı olmayı tavsiye ediyorum. Fakat bunların ülkemizi etkisi altına alacak ekonomik kriz doğuracağını düşünmüyorum. Bu sorunlar, geçmişte olsaydı ülke ekonomimiz büyük zarar görürdü. Fakat artık öyle değil. Ülkemizin ve ekonomimizin geldiği noktada artık sorun ve krizlere karşı direncimiz daha arttı.”

DEMİRTAŞ, “İZMİR VE TÜRKİYE İÇİN KARAMSAR DEĞİLİM”
“İhracat noktasında sorun yaşadığımız; Rusya, Mısır, İran, İsrail gibi ülkelere gitmememiz söz konusu olamaz, olmamalı. Yaşadığımız sorunlar bu ülkelere gitmekte bizleri engellememeli. İhracat noktasında İzmir, Türkiye’deki sıralamada istenilen ve olması gereken yerde değil. İzmir önemli bir kent. İzmir’i dünyanın 100 önemli kenti arasına sokmak bizim için önemli. Tüm bunlar ışığında ne İzmir, ne de Türkiye için karamsar değilim.”

Editör: Haber Merkezi