Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, bölge ekonomisine canlılık getiren bir güç haline geldiklerini belirterek, “yarattığımız örnek modelle hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyoruz” dedi


Tire Süt Kooperatifi’nin, dünyanın örnek gösterdiği kalkınma modeli olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, bölge ekonomisine canlılık getiren bir güç haline geldiklerini söyledi. Süt ve et fiyatlarında, belirleyici bir rol oynadıklarını ve üreticiyi sömürüye karşı koruduklarını kaydeden Eskiyörük, “Ayrıca, ortaklarımızın sütünü ve etini mamule dönüştürüp, tüketiciyi de koruyoruz. Ekonomik gelir olmazsa, insanların karınları doymazsa köylerini terk etmek zorunda kalıyor. Bizler insanların önce iş ve aşını düşünüyoruz. Onların, köyünde üreterek, kazanmalarını ve yaşamlarını sürdürmeleri için mücadele veriyoruz. Türkiye’nin koşullarına uygun örnek bir kırsal kalkınma modeli yaratarak, tüm ülkenin ve dünyanın takdirini kazandık. Tire’yi süt sektöründe öncü yaptık. İlçeyi her yönüyle geliştirip, kalkındıracağız” dedi.

“Ortaklarımızın kazancını arttırdık”
Bölgenin, sütün en büyük üretim merkezi olduğunun altını çizen Eskiyörük, “Süt Kuzusu” projesi ile İzmir’de fakirin çocuğunun da süt içebilmesi sağlandı. Aslında, bu bir insanlık ve üreticiyi koruma projesidir. Kooperatifimiz, günde 200 ton süt toplayan ve tüm Tire ekonomisine canlılık getiren bir güç oldu. Sizlerden aldığımız destekleri doğrudan üreticiye yansıtarak, ortaklarımızın kazancını arttırdık. Bölgemizde, üreticinin eline Türkiye’nin birçok yerinden 15-20 kuruş daha yüksek bir fiyat geçiyor. Üreticiye verdiğimiz hizmetlerle, düşük maliyetli üretim yaptırıp, üretim kalitesini yükselterek onların daha çok para kazanmalarını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.


“Sütü kooperatifler toplamalı”
Tarımsal alanda gelişmiş ülkelerin, yapısal sorunlarını kooperatifleşmeyle çözdüğünü hatırlatan Eskiyörük sözlerini şöyle sürdürdü. “ Bölgede kooperatifleşmenin geliştirilmesi için süt toplama faaliyetinin kooperatifler tarafından yapılacağı sistem oluşturularak üreticiyi ve sanayiciyi kooperatiflere yönlendirecek teşvikler verilmelidir. Dünya bunu böyle yapıyor. İzmir’de üretilen sütün öncelikle İzmirli sanayici ve mandıraların ihtiyacını karşılayacağı ve ihtiyaç fazlası sütün il dışı sanayiciye pazarlanacağı mekanizma kurulmalıdır.”  

Editör: Haber Merkezi