Dilek AYVALI - Tire AA


Küçük Menderes Ovasında yer alan İzmir’in Tire ilçesi'nde 274 bin 676 dekar alanda tarımsal üretim yapılıyor. 

Tire'de 70 bin dekar alanda sebze, bin 100 dekar alanda süs bitkileri, bin 226 dekar alanda bağcılık, 47 bin 808 dekar alanda meyve, 47 bin 785 dekar alanda zeytin üretiliyor. 

Her yemeğe konulabilen doğal antibiyotiklerden sarımsak ve taze soğanda Tire üretimin merkezi olmayı sürdüren Tire’de bin 50 ton sarımsak ve 3 bin 178 ton taze soğan üretildi. Üretilen soğan ve sarımsaklar pazarlara gönderildi. 

TİRE, PATATES DE ÜRETİYOR
Komşu ilçe Ödemiş 341 bin tonluk üretimi ile birinciliği koruyor ancak Tire de patates üretiminde 22 bin 50 ton ile ikinci sırada yer alıyor. 

Bölgede hayvancılığın gelişmesiyle birlikte ekim alanı her geçen yıl artan silajlık mısır üretiminde ise Tire 366 bin ton ile üçüncü sırada yer aldı. 

18 bin 371 ton üretimle Menderes’in en çok ekmeklik buğday üreten ilçe olduğu İzmir’de Tire’de 11 bin 931 ton ekmeklik buğday elde edildi. 

SALÇALIK BİBER VE KAVUN TİRE'DEN
Sebze üretiminde Tire pek çok üründe üretimin merkezi oldu. Beyaz lahana üretiminde Tire 5 bin 850 ton ile ikinci sırada Tire yer alıyor. Tire’de patlıcan üretiminde 4 bin 575 ton ile birinci sırada. Taze fasulyede ise Tire üçüncülüğü 7 bin 245 ton ile elde etti.
Tire’de 77 bin ton salçalık domates ve 30 bin 680 ton salçalık biber üretilerek İzmir’in en çok üretim yapan ilçesi oldu. 

Yaz aylarında karpuz pazarı kurulan Tire bu alanda Ege Bölgesi’nin önemli merkezlerinden biri. Tire’de 39 bin ton karpuz üretildi. Bu alanda Tire İzmir ikincisi olurken 13 bin 750 ton kavun üretimi ile birinciliği kaptırmadı.
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, “Soğan ve sarımsak ilçemizin doğu kırsal mahallelerinde arazilerin küçük parçalı olmasından dolayı birim alandan daha fazla yararlanarak kısa surede paraya dönüşebilen ürünlerin başında yer alır. Tire’de başta soğan sarımsak olmak üzere sebze üretimi aile ziraatı olarak yapılmaktadır. Üretim yaz ve kış aylarında üretim yapılır” dedi. 

Üretici Gülseren Yörük (40) Tire Salı Pazarı’ndaki tezgâhında kendi tarlasında ürettiği taze soğanları bağ haline getirerek bağını 1 liradan satıyor. Yörük, “Tire’nin Sarılar Mahallesi’ndeki kendimize ait 4 dönümlük tarlamızda soğan üretiyoruz. Ürettiğimiz soğanları toplayıp yıkıyorum. Bağ yapıyorum ve pazara getiriyorum. Taze soğan salatalarda, yemeğin yanında, yaprak sarması içinde çok güzel olur. Tiremizin soğanları çok lezzetlidir” dedi. 

Editör: Haber Merkezi