Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen ve milli hayvancılığımıza birçok olumsuz etkisi olan ‘canlı hayvan ve et ithalatı’ kararını bu yıl da aldırmak için türlü yol ve yöntemler deneyen ‘et lobisi’nin çabaları Tarım Bakanlığı’nı kandırmaya yetmedi. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün bir ay öncesinden dikkat çekmeye çalıştığı ve Bakanlığı uyardığı bu konu hakkında, ülke üreticisinin lehine bir karar alındı.


Son yıllarda hayvancılığa verilen büyük destekler ve kredilerle hayvancılık yeniden güçlenmeye ve hayvan sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. 3 yıl önce kurbanlık fiyatlarını bahane edip, çeşitli oyunlarla spekülatif fiyat artışları ile et fiyatlarının tavan yapmasını sağlayan ve Tarım Bakanlığı’nın ‘canlı hayvan ve et ithalatı’na yönelmesini sağlayan ‘kırmızı et lobisi’, aynı oyun ve metotlarla bu yıl da yaklaşan kurban bayramı öncesi Tarım Bakanlığı’na ‘canlı hayvan ve et ithalatı’ yapma kararı aldırmak istedi. Son birkaç aydır bu yönde gayretleri olan ve “ülkede et sıkıntısı” yaşanıyor izlenimi yaratma çabası içinde olan et spekülatiflerinin bu oyunun 2 yıl önce de gören ve şimdide aynı şekilde gören Tire Süt Kooperatifi’nin Başkanı Mahmut Eskiyörük, Mayıs ayı başlarında Gazetemize verdiği bir demeçte, Tarım Bakanlığı’nın yabancılara hizmet eden bu lobicilerin uyarılarına karşı dikkatli olması gerektiği ikazında bulunmuş, et ithalatı kararı alınması durumunda  yerli hayvan sahiplerinin büyük darbe yiyeceğini belirtmişti.

TARIM BAKANLIĞI YERLİ ÜRETİCİLERİN SESİNİ DUYDU
Yaklaşık 2 bin civarında üyesi bulunan bir kooperatifin başında olan isim olarak, yerli hayvan sahiplerinin durumunu, onların duygu ve düşüncelerini iyi bilen bir olarak konuşan Eskiyörük ve onunla aynı görüşte olan diğer il ve ilçelerdeki yerli hayvan besicisi temsilcilerinin yerinde saptamaları, Tarım Bakanı ve Tarım Bakanlığı bürokratları nezdinde de karşılık buldu. Tarım Bakanlığı ‘et lobisinin’ bu oyunlarına gelmedi ve geçtiğimiz günlerde ‘canlı hayvan ve et ithalatı’ yapılmayacağı yönünde karar alarak, yerli hayvan besicilerini ve küçük üreticileri sevindirdi.

“ÜLKEMİZİN İHTİYAÇLARINI YETECEK HAYVAN SAYIMIZ MEVCUT”
Daha önce bu konuda defalarca bilinçlendirme ve uyarı mahiyetinde açıklamaları bulunduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, Tarım Bakanlığı’nı bu yöndeki kararının her zaman arkasında olduklarını ve olacaklarını belirtti. Eskiyörük, “Kendi üreticimizi, kendi değerlerimizi ve kendi mallarımızı korumaya ve güçlendirmeye yönelik kararların arkasındayız. Biz, her zaman canlı hayvan ve et ithalatının milli hayvancılık politikasına olumsuz etkisi olacağını savunduk. Ülke olarak yeterli hayvan sayımız olduğunu düşünmekteyim. Bu sayıyı daha da arttırmamız lazım.” şeklinde konuşarak, düşüncelerini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi