Ercan ÇELİK

Bölgedeki incir üreticileri Başköy’de toplanarak hep bir ağızdan “Jeotermale Hayır!” dediler. Eylem kısa sürede ses getirdi ve Tire’nin jeotermal kaygısı meclis gündemine taşındı.

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin en kaliteli incir ve zeytinin yetiştiği Tire’deki jeotermal enerji sondajı konusunu, verdiği soru önergesiyle meclis gündemine taşıdı.

Verilen izne tepki gösteren ve derhal iptal edilmesi gerektiğini belirten TBMM Çevre Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu TBMM gündemine taşıyarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu:

1)Toprağın sıyrıldığı bölgede incir ve zeytin ağaçlarının kuruyacağı tartışmasız bilimsel gerçek iken mülki idare bu işleme nasıl izin vermiştir?

2)Sondaj çamuru hangi koşullarda nerede depolanacaktır? Çevreye vereceği zarar nasıl önlenecektir?

3)Jeotermalden enerji üretimi esnasında açığa çıkan buhar ve akışkanların çevrede yaşayan insan, hayvan ve bitkiler üzerinde zararları tartışmasızdır. Bakanlığınız JES’lerden enerji üretimi planlamasında doğa, insan, tarım, çevre ve ekolojik dengeyi dikkate almakta mıdır?

Editör: Haber Merkezi