Akıllara durgunluk veren olay dün gece saat 01:00 sıralarında Tire’de meydana geldi. Çayırlı Köyü Karşıyaka Mevkii’nde kurulum aşamasında olan bir güneş enerji santraline gelen kimliği belirsiz hırsızlar piyasa değeri en az 100 BİN TL olan 26 bin metre uzunluğundaki kabloları çalıp kayıplara karıştı. Toplamda 7 kişilik bir ekip olduğu belirlenen hırsızların, tesise giriş çıkışları ve hırsızlık anı güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Firma yetkilileri olayın ardından vakit kaybetmeden jandarmaya haber verdi. Olay yerine gelen jandarma ekipleri büyük bir titizlikle inceleme yaptı. Jandarma gözü dönmüş hırsızları yakalamak için geniş çaplı araştırma başlattı.

‘KABLOLAR İŞLERİNE YARAMAZ’

Tesisin Elektrik Mühendisi Burak Yorgun, çalınan kabloların hırsızların hiçbir işine yaramayacağını söyledi. Kabloların geri dönüştürülemeyeceğini de ifade eden Yorgun, Tirevizyon’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

“Kamera kayıtlarına baktığımızda dün gece yarısı 7 kişi santrale geliyor. Bu gurup önce keşif yapıyor ve daha sonra bizim solar sektöründe kullandığımız ısıya dayanıklı olan ve bu sektörden başka bir yerde kullanılmayan kablolarımızı çalmaya başlıyorlar. Kamera kayıtlarını incelediğimizde İlk öncelikli gelen 2 kişinin bellerinde silah olduğunu fark ettik. Burada güvenlik amaçlı bir mobese merkezimiz ve bir bekçimiz vardı. Bekçimiz de olayı duymamış. Şu an elimizde sadece kamera kayıtları var. Toplam zararımız 20 BİN USD. Çalınan kablolar sadece bizim sektörde kullanılıyor o yüzden hırsızların bunu değerlendirebileceği başka bir alan da yok. Çalınan ürün yakılamaz, bakırı çıkarılamaz yani geri dönüştürülemez. Kabloları çalan arkadaşlar bu işi bilmiyorlar. O kablolar ellerinde kalacak”

Editör: Haber Merkezi