Değerli okurlarımız,112’yi aradığınızda İzmir’de bulunan çağrı merkezimiz yanıtlayacaktır telefonunuzu.Bu sebeple aşağıda ki uyarıları dikkate almanız sizlerin sağlığı ve size ulaşacak olan 112 çalışanlarının ivediliği açısından önemlidir.Şimdi 112 yi araken nelere dikkat etmemiz gerektiğini şöyle bir açıklayalım.

Bunun için bulunduğunuz ilin alan kodunun yazılmasına gerek yoktur. Çağrınız bulunduğunuz yere göre o ilin 112 Ambulans Servisine yönlendirilecektir. Bu arama ücretsizdir. Amaç her durumda 112 Ambulans Servisine ulaşılmasını kolaylaştırmaktır. Ancak bunu kötüye kullanmamak gerekir. Vakit geçirmek, acil sağlıkla ilgisi olmayan konularla ilgili görüşmek veya rahatsız etmek amacı ile bu telefonu kullanmak gerçekten ihtiyacı olan bir kişinin hakkını kullanmak veya hayatını tehlikeye atmakla eşdeğerdir. Görüşmeleriniz sizin ve hastanızın güvenliği için kayıt altına alınmaktadır.
Hangi durumlarda 112 yi aramalıyız?
Trafik kazası, Kalp Krizi, Yüksekten düşme, Ciddi Yaralanmalar, Bilinç Kaybı, Yanık, Elektrik Çarpması, Suda Boğulma, Şeker Koması, Felçler, Yüksek Tansiyon, Kanamalar, Zehirlenmeler ve Çocukların Yüksek Ateşe Bağlı Havaleleri gibi zamanında tıbbi müdahaleler yapılmazsa hayati tehlike ve sakatlanmalara yol açacak acil sağlık sorunlarında vakit geçirilmeden 112 aranmalıdır.

-112 Ambulans Servisi’ni aradığınızda ekipler gelene kadar hastanın yanından ayrılmayınız. (Size şehir merkezlerinde en geç 7 dakika, kırsal alanda 15 dakika içersinde en yakın 112 ambulansı ulaştırılacaktır )

- Sakin olunuz, anlaşılır ifadelerle konuşunuz ve istenirse aradığınız telefon numaranızı bildiriniz. (Numaranızı gizlemediğiniz sürece aradığınız numara 112 tarafından görülür)

- 112′yi arama nedeninizi açıkça iletiniz.

- 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net cevaplar veriniz. ( Sorulan sorular size daha kısa sürede ulaşılması ve hastanıza daha iyi tedavi verilmesi ile ilgilidir)

- Hasta ve yaralı sayısı, sağlık durumu hakkında kısa ve net bilgiler veriniz. Geçirilmiş hastalığı veya önemli bir bilgi varsa görevliye mutlaka bildiriniz.

- Olay yerinin mektup adresini bildiriniz. ( Unutulması ihtimali göz önüne alınarak açık adresinizi telefonunuzun yanında görünür bir yerde bulundurunuz )

- Ambulans ekibinin size daha kolay ulaşabilmesi için herkesin bilebileceği cami, okul, karakol, durak vb. yerleri bildiriniz
.- Tekrar aranılması ihtimaline karşı aradığınız numarayı kesinlikle meşgul etmeyiniz.

- 112 Ambulansı size ulaşana kadar telefondaki sağlık görevlisinin önerileri doğrultusunda eğer eğitim aldıysanız ilkyardım uygulamalarını başlatınız veya önerilenleri uygulayınız.
- Aksi söylenmedikçe telefonunuzu kapatmayınız ve arayan görevliye yardımcı olunuz.
Değerli okurlarımız lütfen bu bilgileri ailenizle,çocuklarınızla,arkadaşlarınızla paylaşınız.Bilgi paylaşıldıkça artar.Saygılarımızla,sağlıklı günler dileriz.