Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Tülin Topuzoğlu, “Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği olarak ‘Biz bunu yaparız’ adlı projemizi İşkur’a sunduk ve İşkur projenin finansmanı oldu. Kurs 4 Ocak’ta başladı. 6 ay sürecek. 20 Haziran 2017’de sona erecek. Engellilerin istihdamı konusunda büyük güçlük var. Zihinsel engellilerin istihdamı ise mümkün olmuyor. Bu açıdan bir örnek yok. Engelli kontenjanlarından yararlanan kişiler zihinsel engelliler olmuyor maalesef. Adil hakka sahip değiller” dedi.

Kursların öğrencilere büyük katkılarının olduğunu kaydeden dernek başkanı Topuzoğlu, “Öğrencilerimiz burada gerçek bir eğitim gördüler. Her gün değişen öğretmenler, giydikleri kıyafetler, okuldaki diğer öğrenciler ile bir arada olmaları olumlu sosyal iletişim yönünde etkili oldu. Burada kabul gördüler. Özgüvenleri arttı. Ve burada çok ciddi bir üretim yapıldı. Biz bu öğrencilerimizin kar amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından istihdam edilmelerini istiyoruz. Bu çocuklarımızın sigortaları ödensin ve ailelerinin gelecek kaygısı bir nebze olsun yok edilsin” dedi. 

24 yaş üstü 8 zihinsel engelli öğrencinin dâhil olduğu 'Biz bunu yaparız' projesi kapsamında konuşan Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Aslı Güneş, “Milli Eğitimin Fidancılık ve Bahçecilik başlığı altında Dış Mekân Bitkilerinin Yetiştiriciliği müfredatını takip ederek haftanın 5 günü 5 farklı öğretmen ders verdi. Dikim ortamından, tohumun atılmasına, çeliğin kesilmesinden, köklendirmeye etap etap ders verildi. Çocuklarımıza yetiştirme ortamlarını gösteriyoruz, değişik bitkilerin üretimleri ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Saksılıyorlar ve üretiyorlar. Çok güzel çalışıyorlar. 7 çeşit bitki üretimi yapıldı. Yer örtücüler, mezem, lavanta, lavantin, gül, kuş dili. Firmalarla görüşüp alım garantili mutabakatlara yönelik üretim yaptık. Okulumuza ve bize çok büyük destek oldu bu proje” şeklinde konuştu.

Öğrencilerden İsmail Topçu kursun çok güzel olduğunu söyleyerek, “Her şeyi diktim. Gül diktim, mezem diktim. Daha önce böyle bir şey hiç yapmamıştım. Tohum diktim. Bitki yetiştiriyoruz. Şimdi mezem fidanlarını saksılara geçiriyorum” dedi. 

Kursiyer Abdullah Akgün ise “Mezem dikiyoruz. Çiçekleri severim. Daha önce yapmamıştım. Bitkileri seven biriyim. Evde bir kaç saksı çiçeğimiz var. Gül var. Suluyorum onların bakımlarını yapıyorum” dedi. 
 

Editör: Haber Merkezi