Yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi Tire Salı Pazarı’nda taze meyve ve sebzenin yanı sıra, iğne oyasından, konfeksiyona, ayakkabıdan, mutfak malzemelerine kadar her şeyi geniş bir yelpazede bulmanız mümkün

 

 

Tire pazarı, cazibe merkezi haline geldi. Şehirle iç içe girmiş yapısı ve 2 bini aşan esnaf sayısı ile Türkiye’nin en büyük açık hava pazarları olan Tire Salı Pazarı’nda her türlü ürünü bulmak ve çok ucuza satın almak mümkün. Çeşit çeşit sebze meyve ile hayvansal ürünlerin tek elden tüketicisine ulaştığı pazar, özellikle bu aylarda ot yemeklerini sevenlerin uğrak yeri haline geldi. Köylü kadınların yetiştirdiği ürünleri pazarladığı tezgâhların yanı sıra iğne oyası ve kanaviçe gibi el sanatlarının görücüye çıktığı sergiler ise bir hayli ilgi görüyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi haline gelen pazara en çok İzmir, Aydın, Manisa ile çevre ilçelerden gelen satıcılar ile yerli üretici ve tüccar ilgi gösteriyor. Pazarda yörede üretilen taze meyve ve sebzenin yanı sıra, iğne oyasından, konfeksiyona, ayakkabıdan, mutfak malzemelerine kadar her şeyi geniş bir yelpazede bulabilirsiniz. Keçe, nalın, semer, urgan gibi yöreye ait el sanatlarının üretildiği otantik mekanlar ise büyüleyici güzellikte.

 

 

ALIŞVERİŞ DUA İLE BAŞLIYOR

Pazar, Salı sabahı erken saatlerde Belediye hoparlörlerinden okunan “pazar duasıyla” başlıyor. Her Salı, pazarcı esnafı bolluk ve bereket için şükrederken kazanç için dua ediyor. Son yıllarda seyahat acenteleri ilçeye düzenlediği günübirlik turlarla yerli ve yabancı ziyaretçileri Tire Salı Pazarına taşıyor. Toplam 55 bin olan ilçe nüfusunun kurulan pazarla birlikte yaklaşık 5 bin kişi arttığı tahmin ediliyor. Ege’nin kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel dokularını içinde barındıran Tire pazarı bu özelliklerini koruduğu sürece ününü arttırarak sürdüreceğe benziyor. Ahilik geleneğinin halen büyük bir özenle devam ettirildiği Salı Pazarı’nda, el sanatları meslek gruplarının eski tarihlerden bu yana  aynı sokakta  faaliyet göstermesi Tire’ye gelen yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. İlçenin merkezinde yer alan cadde ve sokaklarına yayılan Tire Pazarı, her Salı ilçeye önemli sayıda ziyaretçi çekerken, yerli ve yabancı medyanın da ilgi odağı oluyor.

 

 

SALI DUASI

“Mahalle pazarımız olan bugün çoluk çocuğumuzun rızklarını temin etmek üzere Pazar yerinde ve dükkanlarımızda toplanmış bulunuyoruz. Bizlere helalinden bol kazanç, nasip eyle yarabbi. Her türlü zorluktan, varlık içinde darlıktan, kibir ve mağrurluktan, aldatmak veya aldanmaktan, sonunda pişmanlıktan bizleri koru yarabbi…Ey Rabbimiz, işlerimizi hareketli, ticaret ve kazançlarımızı bereketli, tuttuğumuz işlerimizde cesaretli, sözümüz ve işimizde sadakatli eyle Yarabbi. Ya rabbel alemin senden korkmayan kalpten, seni zikretmeyen dildin, senin rızan için çalışmayan gönülden, fenalıklara doymayan nefsimizin şerrinden, Şeytanın vesvesesinden, kabul olmayan duadan, haram kazançtan, her türlü kötülükten bizleri koru Yarabbi. Uzaktan ve yakından pazara gelip Amin diyen kullarını boş çevirme Yarabbi. Vücutlarımıza sıhhat ve afiyet, hepimize hayırlı ömür, her işimizi eyle hayır, iki cihanda bizleri kayır Yarabbi. Millet ve memleketimize dirlik ve düzenlik ver  Yarabbi. Dualarımızın kabulü için, Rızıklarımızın helal bol ve bereketli olması için, Allah Rızası için El Fatiha.”

 

Editör: Haber Merkezi