Karaciğer dostu diye bilinen enginara rağbet her geçen yıl biraz daha artıyor. Hanımların pazar tezgahlarına düştüğü andan itibaren mutfaklarından eksik etmediği enginara gösterilen ilgi aynı zamanda üreticisini de memnun ediyor. Tarlada, tanesi 2-3, pazarda ise ortalama 5 liradan satılan enginarın ülke genelinde yüzde 35’i İzmir’de üretiliyor. Son yıllarda, Tire’de de üretimi hızla yaygınlaşan şifalı sebzenin pazar payı ise gün geçtikçe büyüyor. Tire genelinde yaklaşık 150 dekar alanda yetiştirilen enginarın rekoltesi bu yıl önemli oranda artarak 225 tona ulaştı.
 

KARACİĞER DOKTORU
Pazar tezgahlarında satıcıların, “Karaciğer doktoru” diye sattığı enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Enginarın, çeşitli tüketim yöntemleri bulunmaktadır. Hanımlar, bezelye havuç ve dereotu ile birlikte pişirdikleri gibi enginar dolması da bilinen leziz yemekler arasındadır. Yapraklarına kadar faydalı olan bu besin, kilo verme sürecini de yüksek oranda arttırmaktadır. Karaciğeri temizler, mideyi korur ve en önemlisi kalp hastalıklarına iyi gelir. A,B ve C vitaminleri açısından zengindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum, çinko, potasyum, kalsiyum ve lifi içinde barındırmaktadır. Aktarlarda damıtılmış enginar suyu ise özellikle bazı karaciğer rahatsızlıklarında alternatif tedavide kullanılmaktadır.
 

Zeytinyağlı Enginar Kalbi
Malzemeler: On beş adet enginar kalbi, iki su bardağı iç bezelye, iki adet havuç, bir orta boy soğan, yarım çay bardağı zeytinyağı, bir buçuk çay bardağı sıcak su, bir tatlı kaşığı toz şeker, yarım limonun suyu ve tuz. Gelelim bu lezizi yemeğin tarifine: Önce, soğanları yemeklik olarak doğrayın. Sonra zeytinyağında hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Yaklaşık 10 dakika sıcak suda beklettiğiniz bezelyeleri süzün ve tencereye ilave ederek kavurmaya devam edin. Havuçları da küp şeklinde doğrayarak tencereye ilave edin. 5 çay bardağı sıcak su, tuz ve şekeri ilave ederek 7-8 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Ardından, enginar kalbinin suyunu süzün ve üzerine limon suyu sıkın. 5 dakika kadar kapağı yarı kapalı şekilde pişirin. Suyun çekince ocağın altını kapatıp soğumaya bırakın.

Editör: Haber Merkezi