Tire’de zeytin sineği zararlısının zeytinlik alanlarda yarattığı zararı en aza indirmek amacıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde çalışma başlatıldı. Tire Ticaret Odası ve Tire Ziraat Odası’nın da dahil olduğu projede Peşrefli Köyü pilot bölge olarak belirlendi. İlk olarak 14 üretici ve 5 BİN zeytin ağacını kapsayacak şekilde başlatılan çalışmada eş zamanlı olarak zamanında ve doğru biyoteknik mücadele yapılacak.

YÖNTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

Tire’de daha önce yapılmamış olan kitlesel ve eş zamanlı mücadele kapsamında belirlenen tuzaklama yöntemi şöyle çalışıyor;

Özellikle maliyet yönüyle daha ekonomik olan ve İspanya gibi zeytincilikte ileri ülkelerde de kullanılan ve hazırlanması son derece kolay olan “OLİPE” adı verilen plastik şişelere yapılan içerisinde DAP gübresi eriyiği ile doldurulan ve her ağaca asılmak suretiyle hazırlanan tuzaklardır.

Bu proje ile biyoteknik mücadele yöntemi yaygınlaştırılarak, doğal dengenin korunması sağlanacak, üreticilerin mücadele masrafları azalacak ve ekonomik tasarruf sağlanması hedefleniyor. Ayrıca projeyle birlikte tüketiciler için ilaç kalıntısı olmayan ürünler elde edilmiş olacak.

Editör: Haber Merkezi