Tire’ye bağlı Büyükkale Köyü yakınlarında hayvancılıkla uğraşan Durmuş Ali Zavrak, bakım için hayvanlarının başına gittiğinde büyük bir sürprizle karşılaştı. Zavrak’a ait Holstein ırkı inek dün akşam saatlerinde doğuma başladı. İneğin 1 buzağı doğuracağını düşünen Zavrak, birinci buzağının ardından 2 buzağı daha gelince büyük şaşkınlık yaşadı. Hayvancılık hayatı boyunca ilk defa üçüz buzağı doğumuna şahit olduğunu söyleyen Zavrak şöyle konuştu;

“Doğum dün akşamüstü gerçekleşti. Çiftliğe geldiğimizde hayvanımız doğuma başlamıştı. Biz buzağıyı aldıktan sonra inek kaçtı. Buzağının yanına bile gelmedi. Sonra biz bir buzağı daha var diye şüphelendik. Tekrar kontrol ettiğimizde ikinci buzağı geldi. Sonra inek olduğu yere yattı. Sonra biz diğer işlerimize baktık. Aradan 45 dakika gibi bir süre geçtikten sonra ineğe tekrar sancı geldi. Bir de baktık üçüncü buzağı geldi. İlk iki doğan buzağı baygın şekilde doğdu. Biz onlar suyla ayılttık. Üçüncü doğan buzağı uyanık doğdu. Şu an 3 buzağının tümü sağlıklı. Ben 22 yaşındayım ve 10 yıldır bu işi yapıyorum. Babam da 40 yıldır bu işi yapıyor. Bu güne kadar hiç üçüz buzağı görmedik. Bundan 2 sene önce ikiz buzağımız olmuştu ama üçüz ilk defa oluyor. Çok mutluyuz. İnşallah buzağılarımızı sağ salim büyüteceğiz”

‘MESLEK HAYATIM BOYUNCA HİÇ DENK GELMEDİM’

Çiftliğin Veteriner Hekimi Durmuş Kaya’da üçüz doğumun kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu söyledi. Kaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi;

“Dün bir ineğimiz üçüz doğurdu. Buzağılarımız gayet sağlıklı. Sütlerini içtiler. Bölgemizde üçüz doğumlar çok fazla görülmüyor. Bunun görülmemesinin yegane temeli doğal aşımların kullanılması. Yani suni tohumlama bölgede çok yaygın değil eskisi kadar.

Tabii ki bunun sebebi mali konular. Hayvancılık ekonomisinin kötü olması. Bizler veteriner hekimler olarak her zaman suni tohumlamayı öneriyoruz. Hayvanların gelişimi ve buzağıları yaşatmak için suni tohumlama her zaman tercihimizdir.

Ben meslek hayatım boyunca Tire’de üçüz doğum duymadım. İşletme sahibi de bu işe başladığından beri hiç böyle bir durum görmemiş. Tabii ki sosyal medyada elbet üçüz dördüz buzağılar görüyoruz ama yakın zamanda bizim bölgemizde ilk diyebiliriz buna”

Editör: Haber Merkezi