Ergün ÇELİK - ÖZEL HABER

Tire başta olmak üzere Küçük Menderes Havzası’nda önümüzdeki yaz için alarmın rengi kırmızıya döndü. Mevsim normallerinin dışında seyir eden hava olayları, kuraklık belirtilerini beraberinde getirdi. Neredeyse yağmursuz bir sonbaharı geride bırakan Tire’de tehlike büyüyor. İlçedeki sulama göletlerinin düşük su seviyesi ise çiftçiyi korkutuyor.

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbiloğlu, yağışların gecikmesi ve havanın mevsim normallerinin dışında seyretmesi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yağışsızlığın devam etmesi durumunda Küçük Menderes Havzası’nı büyük tehlikelerin beklediğini söyleyen İbişoğlu, önümüzdeki yaz Tire’de tarımın önemli ölçüde etkileneceğini söyledi.

“YETERLİ YAĞIŞ ALAMIYORUZ”

Konuyla ilgili HaberTire Gazetesi’ne konuşan Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, yaptığı açıklamalarda şu cümlelere yer verdi;

“Geçtiğimiz yıl mevsim normallerinde bir yağış almış olsak da genel olarak son yıllarda bölgemiz yeterli yağışı alamamakta. Normal şartlarda bu günlerde Yenişehir Göleti tamamen dolmuş hatta göletin tahliye suyu manda çayından akarak yeraltı sularımızı besliyor olmalıydı.

Şu anda Aralık ayının son günlerine gelmiş olmamıza rağmen bölgemiz yeterli yağış alamadı. Bununla birlikte ilçemizde bulunan Yenişehir ve Eskioba Göletlelerinin yarısı bile dolmuş sayılmaz. Havaların bu şekilde yağışsız seyretmesi durumunda önümüzdeki yaz sezonunun çok zor geçeceği ortadadır.

“DOĞANIN DENGESİ BOZULDU”

Tabii ki yeraltı sularının beslenmesi, göletlerin ve barajların dolması için sadece yağan yağmur suları yeterli değil. Bununla birlikte yeraltı sularının beslenmesi için dağlarımıza kar yağması, bu karların donarak yavaş yavaş toprağa geçmesi gerekiyor. Geçen yıl ovalarımızın büyük kısmında kuraklık yaşadık. Artezyen kuyularımız kurudu. Çiftçimiz çok zor şartlar altında üretim yapma noktasına geldi. Küresel ısınma ile birlikte yağışlar dengesizleşti. Doğanın dengesi bozuldu.

“YENİ SETLER, YENİ GÖLETLER YAPILMALI”

Biz göreve geldiğimiz günden beri sürekli bu konuyu gündeme getiriyoruz. İlçemizdeki Eğridere, Dereli, Kireli, Değirmendere, Çukurköy, Başköy ve Yuvalı gibi önemli derelerin üzerine yeraltı suyu besleme setleri ve besleme göletleri yapılması gerekiyor. Çiftçimizin üretimini devam ettirebilmesi için, dağlarımızdan gelen suyun bir damlasının bile denize gönderilmemesi gerekiyor. Kısıtlı olarak yağan yağmurun, Tire topraklarına kazandırılması şarttır. Çünkü su olmazsa üretim olmaz. Üretim olmaza hayat olmaz.

“TABLO KORKUTUCU”

İlçemizdeki sulanabilir tarım arazisi miktarı 200 BİN dekardır. Beydağ Barajı’ndan ilçemiz hudutları içerisinde 12 BİN Dekar arazimiz sulanıyor. Yenişehir Göleti’nden BİN 200 dekar sulanıyor. Eskioba Göleti’nden ise yaklaşık 900 dekar arazinin sulanması bekleniyor ama Eskioba Göleti henüz sulama faaliyetine geçmedi. Bu rakamlara baktığımızda baraj ve göletlerle en fazla 13 BİN dekar arazimiz sulanmış oluyor. Bunun dışındaki arazilerimizin tamamı yeraltı sondaj kaynaklarıyla sulanıyor. Yeraltı sularımızın da günden güne azalması ortaya korkutucu bir tablo çıkartıyor.   

“SONDAJ YASAĞI VAR”

Bölgemizde yeraltı sondaj yasağı var.  Çiftçilerimiz suyu temin edebilmek için yeni sondajlar yapamıyor. Hal böyle olunca çoğu üreticimiz suyu komşusundan veya farklı kaynaklardan temin etme yoluna gidiyor. Bu da üreticimizi çıkmaza sokuyor.

“ELEKTRİĞE 1 YILDA YÜZDE 70 ZAM YAPILDI”

Son bir yıl içerisinde Elektrik fiyatlarına yaklaşık yüzde 70 zam yapıldı. Bu yüzde 70’lik zam çiftçiyi maliyetleri nasıl düşürürüm noktasında yeni bir arayış içerisinde soktu. Maliyetler ortada. Sıkıntı büyük.

“BÖLGE ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLENMESİNİ İSTİYORUZ”

Elektrik kullanımının azaltılması için güneş paneli kurulması gerekiyor.  Güneşten elde edilecek enerji sistemleri için bölge çiftçimize hibe desteklerinin verilmesini, İPARD projesinin bölgemizi de kapsamasını istiyoruz. Güneş panelleriyle elektrik kullanımı azalacağından maliyetler düşecektir. Tabii ki bu önlemlerle birlikte Damlama ve yağmurlama sistemlerinin hızlı bir şekilde devreye sokulması da son derece önemlidir.

Editör: Haber Merkezi