inek-fosil1Tire Çobanköy'de ‘Holstein’ cinsi bir inek  dokuz ayda doğum yapması gerekirken tohumlandıktan  tam 18 ay sonra doğum yaparak, tıp dünyasını şaşkına çevirdi.

Fatih ŞAŞMAZ / Tire İHA

 

HABER VİDEOSU ALT KISIMDA

Anne karnında altı aylık iken ölen yavru buzağı, annesinin karnında fosil haline gelerek tam bir sene ölü olarak kaldı. İneğin veterineri Serhan Aydın ise 18 aydır doğum yapamayan ineğe uyguladığı hormon tedavisi yöntemiyle doğum yaptırarak,İneğin ölmesini önledi. Kamil Sağlık’a (42) ait ‘Kadriye’ adlı inek, veteriner hekim Serhan Aydın tarafından 23 Mart 2011 tarihinde tohumlandı. Kısa bir süre sonra hamileliği başlayan ineğin normalde 2011 yılının sonunda doğum yapması beklenirken, beklenen doğum bir türlü gerçekleşmedi. Sahibi Kamil Sağlık ise ineğinin doğum yapmaması üzerine durumdan şüphelenerek Veterineri Serhan Aydın’a haber verdi. Yapılan muayenede ineğin tohumlandıktan hemen sonra gebe kaldığını, ancak yavrusunu 6 aylıkken kaybettiğini öğrendi. 18 ay boyunca ölü yavruyu dışarı atmayan ve buna rağmen son derece sağlıklı görünen inek, veteriner hekim Serhan Aydın’ı da şaşkına çevirdi.inek-fosil2

 Ölü yavruyu dışarı atması için hormon tedavisi yöntemini uygulayan veteriner hekim Serhan Aydın, ineğin rahminde fosil haline gelen yavruyu tedaviye başladıktan 2 gün sonra elle müdahale ederek, aldı. Tıp dünyasında çok ender görülen olayda, ineğin hayatını kaybetmemesini bakterilerle teması olmamasına bağlayan Aydın, “Eğer doğum kanalı açık olsaydı bazı sıkıntılar yaşanırdı. Yaklaşık 1 yıl önce ineğin rahminde ölen yavru, annesinin kanını zehirleyebilirdi. Durumu anlar anlamaz hayvanın sahibine, ‘ya hormon tedavisi uygulayacağız, ya da sezeryan yapacağız’ dedim. Ancak, sezeryana gerek kalmadı. Hormon tedavisi yöntemiyle doğum süreci başladı. 14 yıllık veteriner hekimim böyle olaylar neredeyse milyonda 1 yaşanır. ‘Kadriye’nin’ ölmemesi ise büyük bir şans” dedi.İneğin sahibi Kamil Sağlık ise üzüntü ve sevinci aynı anda yaşadığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü "İneğimin adını kadir gecesinde doğduğu için Kadriye koymuştum. 15 yıldır hayvancılık yapıyorum böyle bir olayla ilk defa karşılaşıyorum.Tohumlama tarihini karıştırdığımı zannediyordum ama karıştırmamışım.Buzağı öldü ama çok şükür Kadriyeyi kaybetmedim çok sevinçliyim."

VİDEO:

Editör: Haber Merkezi