Tire kırsalında sayıları hızla artan domuzların başta mısır olmak üzere tarım arazilerine verdiği büyük zararlar ve ayrıca karayolunda yarattıkları trafik kazası yapma riski üzerine,  harekete geçen Tireli avcılar domuzla mücadele başlattı.



Mücadele kapsamında ilk kapsamlı av, önceki gün 4 Eylül Avcılık ve Atıcılık Derneği üyelerinin oluşturduğu yaklaşık 50 kişilik bir grupla Hasançavuşlar mahallesi kırsal alanında gerçekleştirildi.
Bölgemizin iklim, coğrafya ve yetiştirilen tarım ürünleri açısından domuzların doğal yaşam alanı olabilmesi için oldukça uygun olması, Tire ve çevresinde domuz popülasyonunun hızla büyümesine neden olmakta.

TARIM ARAZİLERİNİ TALAN EDİYORLAR
Bir batında 13-15 yavru birden doğurabilen bu hayvanlar, özellikle tarım arazilerinde büyük zararlara yola açabilmekte. Başta mısır olmak üzere, çeşitli tarım ürünü tarlalarına beslenmek ve barınmak için giren domuz sürüleri kimi zaman koca bir tarlayı, deyim yerindeyse, savaş alanına çevirebilmekte, dümdüz edebilmekte. Yaban domuzların yarattığı tehlikeler sadece tarım alanına verdikleri zararlardan ibaret değil. Özellikle; ‘Tire-Belevi’, ‘Tire-Gökçen’, ‘Tire-İzmir’ ve ‘Tire-Bayındır’ asfalt yollarını da kimi zaman geçiş noktası olarak kullanıyor olmaları ve aniden araçların önüne çıkmaları, trafik kazalarına sebebiyet vermeleri açısından da büyük bir risk sebebi durumunda.


ZİRAAT ODASINDAN AVCILARA MÜHİMMAT DESTEĞİ
Yaşanan bu olumsuzlukların en büyük mağduru olan çiftçilerimiz, bu sıkıntılarını bağlı oldukları kurumlar olan İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası’na bildirerek bu konuda bir mücadele yapılması, bir program oluşturulması talebinde bulununca, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın çiftçiler adına yaptığı talep ve verdiği destekle Tire 4 Eylül Avcılık ve Atıcılık Derneği tarafından ‘domuzla mücadele’ kapsamında sürek avları başlatıldı. 


İLK SÜREK AVINA, YAKLAŞIK 50 KİŞİ KATILDI
İlk av, geçtiğimiz günlerde Hasançavuşlar mahallesi kırsal bölgesinde gerçekleşti.  Dernek üyesi 30 ‘avcı’ ve 15 ‘sürekçi’nin katıldığı yaklaşık 50 civarında katılımın olduğu kapsamlı sürek avında çok sayıda yaban domuzu avlandı. Avlanan domuzlar, gömülerek imha edildi. Tireli avcıların tahminlerine göre bölgemizde binlerce yaban domuzu yer almakta.


HER ŞEY KURALINA GÖRE OLDU
Gerçekleştirdikleri ilk sürek avından ve buna sebep olan unsurlardan kısaca bahseden Dernek Başkanı Ünal Gürcan, “Öncelikle şunu belirteyim. Sürek avımız, av sezonu olan ’15 Ağustos-15 Şubat’ dönemi içinde gerçekleşmiştir. Avcılarımız, Merkez Av Komisyonu’nun belirlediği kurallar çerçevesinde av yapmaktadırlar. Her av öncesi, ‘İzmir Milli Parklar’ merkezi görevlilerinden izin alınmakta. Avlarımızda; Orman Muhafaza, İlçe Tarım ve Ziraat Odası’ndan birer gözetmen de yer almakta. Yani her şey kuralına uygun işlemekte. Amacımız, bize yaban domuzu ile mücadele etmemiz talebinde bulunan ve hatta mühimmat desteği veren çiftçilerimize yardım etmek, onların zarara uğramasını engellemek.” şeklinde konuştu.


HASANÇAVUŞLAR’A, GÜZEL ORGANİZASYONDAN DOLAYI TEŞEKKÜR 
Gürcan, sözlerinin devamında, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen avdan bahsetti ve Hasançavuşlar mahallesi muhtar ve sakinlerine, hazırladıkları güzel av organizasyonu için teşekkür etti. Gürcan, “geçtiğimiz günlerde yaban domuzu ile mücadele kapsamındaki ilk kapsamlı avımızı Hasançavuşlar köyünde yaptık. Köye bağlı kırsal alanlarda yapılan sürek avı için iyi bir hazırlık yapan gerek yemek, gerekse avcıların av alanlarına traktör v.s. gibi araçlarla ulaştırılması noktasındaki hazırlıklar oldukça planlı ve güzel bir işleyişte oldu. Bundan dolayı Hasançavuşlar köyü muhtarı ve sakinlerine teşekkür ediyoruz. Av öncesi, her zaman olduğu gibi, yine avcılarımızı bilinçli ve tehlikesiz bir av yaşamak için bilgilendirdik. Daha sonra av için gerekli önlem ve tedbirlerimizi alarak avımıza başladık. Çok sayıda yaban domuzu avladık.”


Editör: Haber Merkezi