Tam kapanma dönemi bizler için asla kabus olmamalı. Yaz başıyla birlikte güzel ve özgür günler elbet kapımızı çalacak. Biraz sabır… Sadece, tatil hayallerimizi şimdilik kaydıyla kısa bir süre erteleyeceğiz. Sokağa çıkamayacak olmamız evde muhteşem zaman geçiremeyeceğiz anlamına gelmiyor. Yediğimize, içtiğimize her zamankinden daha çok dikkat edeceğiz. Saatlerce televizyon başında oturup, cips veya gazlı şekerli içecekler tüketip abur cubura yönelirsek vay halimize. Can sıkıntısından her 15 dakikada bir kendini buzdolabının kapağını açarken bulanlar. Lütfen durun ve şimdi bizi iyi dinleyin. Beslenme ve diyetisyen uzmanı Simay Balbakan sizler için mutfağa girip muhteşem tarifler hazırladı. Hanımlar, mutfağa meraklı beyler, birbirinden lezzetli ama bir o kadar da sağlıklı tariflerle kendinizi ve ailenizi mutlu edebilirsiniz. İşin güzel tarafı hem de kilo hiç almadan. Tam kapanma dönemi sona erdiğinde eminiz ki formunuzla göz kamaştıracaksınız.

‘FİT’ TARİFLER BURADA

“Hayat eve sığar” sloganıyla evlerimizde bolca vakit geçirdiğimiz 1 yılın ardından şimdi 17 günlük tam kapanma ile karşı karşıyayız. Salgın nedeniyle karantina süreçleri hayatımızın bir parçası haline geldi, en azından bir süre için. Sık duyduğumuz ortak şikayet ise kilo almak. Diyetisyen Simay Balbakan’a göre birçoğumuz mutfakta yeni tarifler denerken yüksek kaloriye teslim oluyoruz. Çoğu kez bunu tartının üzerine çıktığımızda fark ediyoruz. Kural 1: Bu süreçte kilo almamak için şeker içeren tatlılardan uzak duracağız. Madem bir süre evdeyiz yeni tarifler de denmeyi seviyoruz hayatımıza sağlıklı tarifleri adapte edelim. Böylece hem vakit geçirelim hem lezzetli yemekler yiyelim hem de kilo almayalım. Oldukça güzel görünen bu fikri uygulamak hiç de zor değil. Vereceğimiz birkaç tüyo ve lezzetli fit tarifler hayatınızı renklendirecek.

ŞEKER LEZZET DEMEK DEĞİLDİR

Sözü uzmanına bırakalım. İşte Beslenme ve diyet uzmanı Simay Balbakan’ın altın niteliğindeki önerileri. “Öncelikle şekeri azaltın. Standart bir tatlı tarifi yapıyor bile olsanız tarifte yazan şekerin en fazla yarısını kullanın. Az şekerle bile tatlınızın gayet lezzetli olduğunu göreceksiniz. Şeker kilo almanın ve bölgesel yağlanmanın en büyük nedenidir bunu unutmayın. Şeker ile ilgili bir diğer önerim ise şekeri tariflerinizden tamamen çıkarmak. Fakat lezzet konusunda endişelenmeyin. Benim de tariflerimde bolca yer verdiğim hurma ve balı şeker yerine tatlılarınıza ekleyebilirsiniz. Bu ikili tatlılarınıza doğal bir lezzet katacaktır. Bir diğer önerim ise tariflerinizde beyaz un kullanmayın onun yerine aynı ölçüde tam buğday ya da çavdar unu kullanarak daha sağlıklı bir besine dönüştürmeniz mümkün. Un yerine kıvam vermesi için kullanabileceğimiz diğer besinimiz yulaf. Yulafı hem tatlılarınızda hem hamur işlerinizde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.”

“Canınızın tatlı veya hamur işi çekmesi normal ama bu öneriler ve vereceğim tariflerle hepimizin evinde bulunan malzemeleri kullanarak istediğiniz besini sağlıklı bir öğüne dönüştürebiliriz.”

İşte sağlıklı, lezzetli  ve kilo aldırmayan tarifler…

Sütlü Çilek Tatlısı:

 2 çay bardağı süt, 10-12 çilek, yarım yemek kaşığı yulaf.

Çilekleri blendırdan geçirdikten sonra süt ve yulaf ile pişirin. Kıvam aldıktan sonra kaselere doldurup üzerine birkaç dilip çilek ekleyerek buzdolabında bekletip yiyebilirsiniz.

Kakaolu Bar:

15 adet hurma,3 yemek kaşığı hurma, 1 avuç fındık

Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp ezerek püre haline getirin daha sonra hurma püreniin üstüne kakaonuzu ve fındıklarınızı ekleyerek blendırdan geçirin. Karışımınızı yağlı kağıda sererek şekil verin ve 2-3 saat dondurucuda bekletin. Daha sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Yulaflı Mini Pizza:

Tabanı için: 6 yemek kaşığı yulaf, 2 yumurta akı, 1 çay kaşığı zeytinyağı.

Üzerine eklenecek malzemeler: Domates, Kaşar, Mantar, Kekik vb baharatlar      (malzemeleri dilediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz.) 180 derece fırında 15-20 dk pişirin.

Kakaolu Truffe Toplar:

6 yemek kaşığı yulaf, 1 avuç fındık ya da badem,100 ml kadar süt, 2 yemek kaşığı tatlı lor ve 1 yemek kaşığı kadar kakao.

Kakao hariç tüm malzemeleri robotunuzda çekin daha sonra yuvarlak olarak şekil verin daha sonra üzerlerini kaplayacak şekilde kakaoyu serpin. Birkaç saat buzdolabında sakladıktan sonra tüketebilirsiniz.

Ispanaklı Fit Krep:

1 adet yumurta, 4 yemek kaşığı çekilmiş yulaf, Yarım çay bardağı su,1 çay kaşığı kabartmaz tozu, 1 tutam tuz, 10-12 yaprak ıspanak, 1 çay kaşığı zeytinyağı.

Ispanakları doğrayın daha sonra tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra ıspanakları karışıma ekleyin. Tavanızda bir kepçe olarak pişirebilirsiniz. Afiyet olsun…

Editör: Haber Merkezi