Ergün ÇELİK - ÖZEL HABER

İlaç sektöründen, dondurma sektörüne, reçel sektöründen, pastacılık sektörüne kadar birçok alanda değerlendirilen ekşi karadut aynı zamanda şifa deposu olarak gösteriliyor. Yıllık ortalama 100 tonluk üretimle Türkiye’nin ekşi karadut ihtiyacını Tire’nin Cambazlı Köyü karşılıyor. Uygun iklim koşulları ve toprak yapısıyla devasa karadut ağaçlarına ev sahipliği yapan Cambazlı Köyü’nde karadut toplama işi yaklaşık 3 ay sürüyor.

Ekşi karadutun yöreye özel bir meyve olduğunu kaydeden Cambazlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Soylu, fiyatların 15 ile 20 TL arasında değiştiğini söyledi. Soylu, yaptığı açıklamada şöyle konuştu;

Bugün Cambazlı Köyü’nde karadut hasadı yapıyoruz. Ekşi karadut yöremize özel bir meyve. Köyümüzde yıllardan beri üretilen bir ürün. Dondurma, reçel, şarap ve sirke sektöründe kullanılan çok değerli doğal ve şifalı bir ürün. Cambazlı Köyü’nde yılda 100 TON karadut üretiliyor. Karadutlar tek tek elle toplanıyor. Üreticilerimiz ağaçlarda sıcak havaya rağmen özenle çalışıyor. Çok zahmetli bir iş. Kovalar içinde toplanan ürünler soğuk hava depolarında depolanıyor. Orada uygun şekilde muhafaza ediliyor. Daha sonra tüketiciyle buluşuyor. Fiyatlarımız yeterli olmasa da bereket versin diyoruz.

İBİŞOĞLU: “EMEK YÜKSEK FİYAT DÜŞÜK”

Cambazlı Köyü’nde karadut hasadı yapan üreticilerle buluşan Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, harcanan emeğe göre fiyatların çok düşük olduğunu söyledi. Fiyatların bugünkü rakamın iki katı olması gerektiğini belirten İbişoğlu, açıklamalarını şu cümlelerle sürdürdü;

“Karadut bölgemizde ağırlıklı olarak Cambazlı Köyü’nde üretiliyor. Bunun nedeni de iklim koşullarının ve toprak yapısının en uygun olduğu bölge olması. Karadut Tire ekonomisi için çok önemli. Çünkü Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir ürün yetişmiyor. Bizim karadutumuzun özelliği ekşi karadut olması. Tabii diğer bölgelerde karadut yetişiyor ama onlar ekşi karadut değiller.  Ekşi karadutun ekonomik değeri daha fazla. Ekşi karadut sanayide, ilaç sektöründe, pastacılık dondurmacılık sektörlerinde kullanılıyor. Özellikle çocukların ve bebeklerin ağız içindeki yaraların iyileştirilmesinde kullanılıyor. İlçemizde yıllık yaklaşık 80 ile 100 ton arasında bir üretim miktarı var. Burada bu işin kooperatifi var. Kooperatif aracılığıyla talep edilen yerlere ürünlerin satışı yapılıyor.

Hasadı çok zahmetli bir iş. Ağaçlar çok büyük. Üretici ürünü hasat ederken adeta ağaç dallarında adeta cambazlık yapıyor. Ürünün değerine baktığımızda şu anda 18-20 TL civarında satılıyor. Aslında bu ürünün değeri bu zahmet ile en az bu rakamların 2 katı olması lazım. Bizim buradaki amacımız karadutumuzun hak ettiği değere ulaşabilmesi. Bunun için de kardutumuzu Türkiye’ye hatta dünyaya tanıtmak. Karadutumuzu bir marka haline getirmek ve bu marka sayesinde karadutun gerçek değerine kavuşmasını sağlamak”

Editör: Haber Merkezi