74 MODEL MURAT 124’ÜNE MUTFAK TÜPÜ BAĞLADI
 Yıllarca matbaacılık sektöründe çalıştıktan sonra emekli olan evli ve iki çocuk babası, üç torun dedesi  olan Tireli mucit, 1975 yılında satın aldığı “35 FS 936” plakalı 74 model Murat 124 marka otomobiline, satın aldıktan 1 yıl sonra mutfak tüpü bağladığını ve bu şekilde yaklaşık 17 yıl kullandığını belirtti. 

Dünyada o dönemde bildiği kadarıyla gazla çalışan otomobil olmadığını söyleyen Süleyman Yabaner, yine bildiği kadarıyla Türkiye’de gazla çalışan ilk motorlu aracı icat edip kullanan kişinin kendisi olduğunu ifade etti.

FİKİR AVRUPA GEZİSİNDE ÇIKTI
Aracı ilk aldığı yıl Avrupa turuna çıktığını. Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’ya gittiğini ve gezdiğini beliren Yabaner, kendi aracında uyguladığı gaz yakıt kullanım sisteminin daha basit halini Hollanda’da bir araç üzerinde gördüğünü ve “Ben neden yapmayayım” diyerek, bu fikrin kendisine oluştuğunu söyledi.

BİR TUŞLA BENZİNE VEYA GAZA GEÇİŞ
41 yıl önce kurduğu gaz yakıt kullanım sistemini kısaca anlatan Süleyman Yabaner, “Aracının bagajına koyduğum 10 kg mutfak tüpüne bağladığım hortumu, motora giden iki uçlu yakıt musluğuna kadar uygun yerlerden çektim. Bu kablo boruyu ‘yedek yakıt deposu’ için yapılan musluk başına bağladım.  Benzin deposundan gelen hortum ise zaten ana depo musluğuna bağlıydı. Araç içindeki bir buton ile istediğimde benzin, istediğimde ise tüpteki gazı devreye sokup kullanıyordum.” dedi.

GÜNÜMÜZDEKİ ARAÇLARDA KULLANILAN SİSTEMİN BENZERİ
Yıllarca hiçbir sorun yaşamadan bagaja koyduğu mutfak tüpü ile aracını kullandığını bir tüp gaz ile İzmir’e gidip geldiğini söyleyen Süleyman Yabaner, günümüzde otomobillerde kullanılan gaz sistemlerinin kendisi tarafından 41 yıl önce kurulan sistemden çok da farklı olmadığını belirtti.


 

Editör: Haber Merkezi