Ergün ÇELİK

Tertemiz havası, yeşili ve doğasıyla adını tüm Türkiye’ye duyuran Yeşil Tire’nin yeşil ağaçları şu günlerde kese böceklerinin istilasına uğradı. İlçenin girişinde bulunan ve Tire’nin simgesi haline gelen Maltepe Çamlığında bulunan Çam Ağaçları, kese böceklerinin saldırısıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ormanın içinde bulunan yüzlerce çam ağacı üst kısımlarından kurumaya başladı. Yaşanan bu olayın ardından Tire’deki çevreciler ayaklanarak önlemlerin artırılmasını istedi. “Yeşil Tire Çöl Olmasın” sloganıyla yola çıkan Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül çamlığın bulunduğu alana gelerek açıklamada bulundu.

DUYARSIZ DEĞİLİZ, TAKİPÇİSİYİZ

Kese Böceklerinin orman yangınından daha zararlı olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Süleyman Övül, açıklamasında; “Kentimizin girişinde yeşilin sembolü olan TİRE Maltepe Çam Ormanı son zamanlarda çam kese böceği adı verilen zararlı tarafından istila altına alınmıştır. İlgililer çam ağaçlarının bedenlerini plastik koruyucuyla mücadele başlatmalarına rağmen hiç bir iyileşme görülmemiştir. Yangından daha da zararlı olan bu zararlılarla ne şekilde mücadele edilmesi gerekirse bir an önce yapılmasını istiyoruz. Uzmanlar ülkemizin her geçen yıl çöl iklimine dönüştüğünü söylüyorlar. Çam kese böceği kitle üremesi yaptığında ibrelerin tamamını yok ederek ağacı çıplak hale getirdiğini gözlemledik. Tırtıllar keselerini genellikle tepe sürgünlerine yakın dallara veya tepe sürgününün bulunduğu dal çatallarında bulunduğundan çam ağaçlarının kurumasına neden olmuştur. Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği olarak yaptığımız araştırma ve uzmanlara danıştığımızda şu cevabı aldık. Bu tür durumlarda 3 tür mücadele yöntemi bulunduğunu birincisinin Mekaniksel ikincisinin kimyasal ve üçüncüsünün de biyolojik mücadele yapılabileceğini söylemektedirler. Bizim gözlemlerimizde mekaniksel plastik sargılar gördük ancak içi Çam kese böceği ile yoğunlaşmış bunların temizlenmediği veya ilaçlanmadığını gözlemledik. Bu böceklerin yangından ve kaçak kesimden çok daha zararlı olduğunu gördük.

 İlgilerden bir an önce bu durumun el atılmasını, gerekli mücadelenin yapılarak, 1970’lerde diktiğimiz göz bebeğimiz çamların korunmasını istiyoruz. Takipçisi olacağız. Ayrıca duyarsız vatandaşlarımızın da bu çamlıkta piknik yapmak adına alkol aldıkları ve atıklarını bıraktıklarını gördük. Cam ve plastik atıklarını bıraktıkları hatta çakmak atıklarının bile bulunduğu bunların yaz gününde sıcaklıklarla patlama ve yangına sebep olacağı düşüncesiyle bir an önce temizlenmesini bekliyoruz. Bizler TİRE ÇEVRE KORUMA VE YEŞİLLENDİRME DERNEĞİ olarak gerekirse halkımızla el ele vererek temizleme kampanyasına varız” dedi.

Editör: Haber Merkezi