Susuzluk ve kuraklık tehlikesini gündeminden düşürmeyen Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu 2021 yağış mevsimini değerlendirdi. Bölgedeki göletlerin dolmasına rağmen yağışların beklenenin çok altında olduğunu söyleyen İbişoğlu, tehlikenin günden güne büyüdüğüne dikkat çekti. Yenişehir sulama göletinde HaberTire Gazetesi’ne konuşan İbişoğlu, bölge tarımında az su gerektiren ürünlerin teşvik edilmesinin, özellikle silajlık mısır üretiminde basınçlı su sistemine geçilmesinin şart olduğunu ifade etti. İbişoğlu, açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü;

“Şu anda Yenişehir Köyü Gölet’indeyiz. Yaklaşık 2 ay önce buraya geldiğimizde bu göletin suyu hemen hemen tabana yakın durumdaydı. Ama şu an şükürler olsun göletimiz dolmuş ve tahliyeden de su akmaya başlamış. Tabi bu ilçemiz için çok büyük örnek teşkil etmıyor. Çünkü bu göletin önünde sulama yapabildiğimiz tarım arazisi yaklaşık 900 dekar civarında. İlçemizde sulanması gereken tarım arazilerinin toplamı ise 220 BİN dekar.

BEKLEDİĞİMİZ YAĞIŞLARI ALAMADIK

Kış sezonunda ilçemiz, hatta bölgemiz yeterli yağışları almadı. Kar yağışı da olmadı. Bundan dolayı su sıkıntımız çok büyük. Gölet kaynakları dışında ovadaki tarım alanlarının tamamı yeraltı sondaj kuyuları ile sulanıyor. Bölgemizdeki yeraltı sondaj kuyularında yaptığımız ölçümlerde su boşluklarının 50 metreden başlayıp, 150 -200 metrelere kadar indiğini görüyoruz. Bu bahsettiğimiz derinlik bundan 10-15 sene önce 20 metrelerden başlıyordu. Bu da yeraltı sularımızın ne denli azaldığının göstergesidir.

BİR DAMLA SUYU BİLE DENİZE AKITMAMALIYIZ

Tabi burada çözüm nedir diye sorulacak olursa bu tür gölet ve barajların çoğaltılması gerekiyor. Tabii bu göletler vadilerde yapılıyor. Bunun dışında ovalarda bulunan hazine yerlerinin veya mera alanlarının da ıslah edilerek yeraltı suyu besleme göletleri yapılması, yağmur sularının dere yataklarından denize akmasının engellenmesi gerekiyor. Bir damla suyumuzun dahi denize gitmeden bu göletlerde toplanıp yeraltı su kaynaklarımızı beselemesi gerek.

ÜRÜN DESENİNDE DEĞİŞİKLİK ŞART

Dünyadaki küresel ısınma ve iklimlerin değişmesiyle kuraklıklar yıldan yıla artıyor. Buna bağlı olarak ekim sistemimizde de değişiklikler yapmamız gerekiyor Bölgemizde ekeceğimiz ürünlerde daha az su isteyen ürünlerimizi gündemimize almamız şart. Bunu yapmadığımız taktirde her yıl bu sorunu konuşuruz. Özellikle bölgemizdeki hayvancılığa bağlı olarak silajlık mısır ekimi ciddi boyutta. Bunların sulanmasında basınçlı sulama sisteminin tamamında devreye girmesi gerekiyor. Daha az su ile yetişen ürün desenlerinin bakanlığımızın yapacağı bir planlama ile bölgemizde uygulanması şarttır.

Editör: Haber Merkezi