Tireli fedakâr anne Burcu Aksoy, böbrek yetmezliği çeken 15 aylık kızı Elifnaz’a böbreğini verdi.


Ergün ÇELİK

İlk kızını 11 aylıkken böbrek yetmezliği hastalığından kaybeden Yıldıray ve Burcu Aksoy çifti, ikinci kızları 15 aylık Elifnaz’ın da böbrek yetmezliği çektiğini öğrenince hemen harekete geçti. Elifnaz’ın hayatta kalabilmesi için yapılması gereken tek şey böbrek nakliydi.

Böbrek nakli için civar hastaneleri tek tek dolaşan Aksoy çifti 10 kilogramın altında nakil olamayacağı ve diyalize başlanması durumunda da küçük kızın ancak iki ay gibi kısa bir süre yaşayabileceğini öğrenince bu kez çareyi İstanbul’da aramaya gitti. İstanbul Memorial Şişli Hastanesine giden Aksoy ailesi burada Böbrek Nakli Program Sorumlusu Üroloji ve Organ Nakli uzmanı Doç. Dr. Burak Koçak ile görüştü. Nakil uzmanı Koçak ameliyat kararını vermenin pek kolay olmadığını belirtti.



'BÖBREĞİ ALT ÜST EDİP NAKLETTİK'
Küçük kızın yaşının, kilosunun ve boyunun ameliyatı güçleştirdiğini belirten Doç. Dr. Koçak şunları anlattı: "Elifnaz ya diyalize girecek ya da böbrek nakli olacaktı. Ancak 2-3 ay içinde diyalizde de kaybedilecekti. Çocuklarda böbrek nakli için dünyada 10 kilo sınır vardır. O böbreğin karın içinde sığacağı yerin olması lazım. Kadınların böbreği biraz daha küçük olduğu için organı anneden almayı tercih ettik. Özel bir teknikle böbreği altı üste, üstü alta gelecek şekilde ters çevirerek oturttuk. Türkiye'de ilk kez bu kadar küçük çocuğa nakil yapıldı. Daha önce 8 kilo ya da 15 aylık çocuğa yapılmış. Ama hem 7.7 kilo hem 15 aylık hem de 72 santim çocuğa ilk kez yapılıyor. Çocuğun başka seçeneği yoktu." Yıldıray Aksoy, "İlk kızımız Selinay'ın tedavisini bulamadılar. Elifnaz'a ise 10 kilonun altında olmasına rağmen nakil yaptılar. Çok mutluyuz" derken anne Burcu Aksoy da hislerini "Bir can verdim dünyaya getirdim bir can daha verdim bu hayata kavuşturdum" diye anlattı.

Editör: Haber Merkezi