Günümüzün dünyasının en tehlikeli hastalığı olan ve gün geçtikçe yaygınlaşan kansere karşı mücadele, erken tanı ve teşhis oldukça önemli. Fakat bundan daha önemlisi, kanser olmadan önce gerekli kontrolleri yaparak, hastalığa hiç kapılmamak, bunun için gerekenleri yerine getirmek.
Kansere karşı mücadelede bulunmak üzere yaklaşık 2 yıl kadar önce bir proje başlatan İzmir Valiliği’ne bağlı İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanserle Mücadele Birimi, tüm ilçeleri gezecek meme, rahim ağzı ve kolon kanserlerinde tarama testleri yapacak bir mobil tarama merkezi oluşturdu. 
 

TİRE, KETEM MOBİL ARACININ GELDİĞİ 11. İLÇE OLDU
Bu araçla bugüne kadar 10 ilçeye giden ve kanser taraması yapan sağlık personelinin konuşlandığı 11. ilçe Tire oldu. Tire’ye projenin 10. ayağını gerçekleştirmek üzere gelen Kanserde Erken Teşhis/Tarama Eğitim Merkezi (KETEM) TIR’ı, yaklaşık iki haftadır Tireli bayanlara ücretsiz şekilde hizmet vermekte. 
Tire Cumhuriyet Meydanı, Kent Müzesi önünde duran KETEM mobil tarama aracının hizmetlerini yerinde görmek ve Tire’deki sağlık çalışanları, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, din görevlileri ve de vatandaşlarla bir araya gelip onlara KETEM’in çalışmalarından ve kanserle mücadeleden bahsetmek isteyen İzmir Valisi’nin eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız, Tire’ye geldi.

TİRE BELEDİYESİ’NDE KONFERANS GERÇEKLEŞTİ
Tire Belediyesi Konferans Salonu’nda toplanan kalabalığa seslenen Dr. Ayyıldız, dikkat çeken bilgiler verdi ve kansere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini çarpıcı örneklerle anlattı. Belediye binası önünde çiçeklerle karşılanan Dr. Ayyıldız’ı konferans salonunda bekleyen kalabalık grup arasında; Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven ve eşi Ceylan Tanrıseven, Tire Belediye Başkanın eşi Yüksel Çiçek, İzmir Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Neşe Zeren Nohutçu, İzmir Halk Sağlığı Kanserle Mücadele Şube Müdürü Dr. Ümit Altındağ, Tire Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. M. Ulvi Toprak, İlçe Jandarma Komutanı Yzb. Emre Davutoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Hasan Özge, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut, İlçe Müftüsü Şaban Sadan gibi isimler yer aldı.

DR. TOPRAK, TİRE’DEKİ SAĞLIK BİRİMLERİNDEN VE ÇALIŞMALARINDAN BAHSETTİ
Konuşmalar ve konuyla ilgili verilen çabaların ortaya çıkardığı verilerin paylaşılmasıyla devam eden salon programında ilk olarak söz alan isim Tire Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. M. Ulvi Toprak oldu. Toprak sözlerinde; “Tire Toplum Sağlığı olarak 2015 yılından bu yana verdiğimiz faaliyetlerde önemli başarılar elde ettik.” dedi. Dr. Toprak, Tire’deki birimleri ve personeli hakkında bilgiler verdi ve yapılan hizmetleri ve sonuçları istatistiki bilgi olarak aktardı. 

ALTINDAĞ, “HER YIL ÜLKEMİZDE 175 BİN, İZMİR’DE 14-15 BİN YENİ KANSER VAKASI…” 
İkinci olarak söz alan isim İzmir Halk Sağlığı Kanserle Mücadele Bölümü Müdürü Dr. Ümit Altındağ oldu. Dr. Altındağ konuşmasında; “Kanser; vücudumuzdaki anormal hücrelerin kontrol edilemez şekilde artmasıyla oluşan tehlikeli bir hastalıktır. Kanser dünya üzerinde her geçen gün yayılarak artan ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Ülkemizde her yıl 175 bin yeni kanser hastası olmakta. İlimizde ise bu sayı 14-15 bin civarlarındadır” dedi.
Altındağ sözlerinin devamında, Türkiye’de kadınlarda en çok ‘meme’, erkeklerde ise en çok ‘akciğer’ kanserinin görüldüğünü, kansere sebep olan ‘kontrol dahili’ ve ‘kontrol dışı’ sebeplerin olduğunu belirtti. Kontrolümüz dahilinde olan sebepler arasında; çevresel şartlar, beslenme şekilleri, yaşam şartları ve alışkanlıklar var. Kontrolümüz dışında olan sebepler arasında ise; genetik sebepler, ırksal özellikler gelmekte.

TANRISEVEN, “KETEM ARACINI TİRE’DE GÖRMEKTEN DOLAYI MUTLUYUZ”
Kürsüye çıkan isimler arasında Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven’de yer aldı. Tanrıseven yaptığı konuşmada; “Mobil KETEM tarama aracını Tire’de görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Son yıllarda hızla artan kanser hastalığı ile mücadele noktasında verilen tüm çabaları önemsiyoruz ve destekliyoruz. Bir süre daha ilçemizde kalacak olan KETEM TIR’ı tarafından verilecek olan ücretsiz mamografi tarama hizmetinden Tireli bayanlarımızın faydalanmasını isteriz” dedi.

HER YARIM SAATTE, DÜNYADA 10 KADIN MEME KANSERİNDEN ÖLMEKTE
Kürsüye son olarak çıkan isim İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ın eşi Dr. Dilek Didem Ayyıldız oldu. Kendi himayesinde süren projenin önemini konuşmasında belirten ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Dr. Ayyıldız, şunları söyledi: “Dünyada her yarım saatte 10 kadın meme kanseri yüzünden hayatını kaybetmekte. Şimdi biz burada konuşurken birçok kadın hayatını bu yüzden kaybetti. Bu çarpıcı örnek sanırım meme kanserinin ne derece ciddi sonuçları olduğunu göstermekte. Bu derece tehlikeli olan bu hastalık, birçok türü ile yayılıp ilerlemeye devam ediyor. Kansere karşı verdiğimiz mücadelenin en önemli ayağı erken tanı olmalıdır. Hatta hasta olup iyileşmektense, hiç hasta olmamak en iyisidir. Bu da sık sık kontrollerde bulunmak ve kanserden uzak durmak adına elimizde olan gayretleri yerine getirmektir. Kansere karşı el ele vermeliyiz ve toplumsal bir mücadele içinde olmalıyız.”

AYYILDIZ, “5 DAKİKANIZI TARAMAYA VERİN, 5 YILINIZI TEDAVİYE VERMEYİN”
Bayan Ayyıldız sözlerinin devamında ise, “Hemcinslerime sesleniyorum. Bakın, bu proje ile ilçelerimizi gezen ve sizin ayağınıza kadar gelen mobil tarama merkezine gidip ücretsiz bir şekilde, ağrısız ve sızısız bir şekilde, sadece 5 dakikanızı vererek tarama yapabilir ve momografinizi çektirebilirsiniz. 5 dakikanızı vermekten üşenmeyin, Allah korusun yarın bu hastalığa yakalanıp 5 yılınızı hastanelerde geçirmek ve kurtulmak için uğraşmayın. Meme kanseri her 8 kadından 1’inde görülmekte. Biz istiyoruz ki; kişiler kendi sağlıklarını herkesten çok düşünsün. Yarın KETEM aracı buradan gittiğinde, kadınlarımız Toplum Sağlığı Merkezine bağlı sağlı ocaklarında ve hastanelerde bu taramalarını yapsınlar, kendileri bu taramaları takip etsinler. Bu farkındalığı yaratmak istiyoruz.” Dedi.

BAYAN AYYILDIZ KETEM ARACINI ZİYARET ETTİ
İzmir Vali’sinin eşi Dr. Ayyıldız ve beraberindekiler, konferansın ardından KETEM mobil TIR’ına giderek sağlık çalışmalarını gördü ve orada tarama yapan Tireli bayanlarla aldıkları hizmet hakkında konuştu. Bayan Ayyıldız burada konuştuğu Tireli kadınlara, çevrelerindeki tüm kadınları bu merkeze yönlendirmeleri ve tarama yapmalarını sağlamaları tavsiyesinde bulundu.
 

Editör: Haber Merkezi