Geçtiğimiz yıllarda bu başarılı seviyeye ulaşan ve bununla ilgili belgeyi İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen bir törende alan Tire Devlet Hastanesi yöneticileri, bu noktada durmamak ve bu sistemin en yüksek seviyesi olan ‘Stage 7’ seviyesine ulaşmak için hemen akabinde kolları sıvamıştı. 

İLK DENETLEME ŞUBAT AYINDA GERÇEKLEŞTİ
Dijital hizmet veren hastanecilik sisteminin dünyadaki uygulayıcısı ve denetleyicisi olan HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) tarafından belirlenen bu sistemin en üst seviyesi olan ‘Stage 7’yi almak için bugüne kadar hazırlıklarını sürdüren Tire Devlet Hastanesi, Şubat ayı içinde HIMSS heyetini konuk etmişti.
HIMSS HEYETİ NİSAN AYINDA İKİNCİ DENETLEME İÇİN GELECEK
Şubat ayında gelen içinde ABD, Almanya, Hollanda, İspanya gibi ülkelerden uzmanların da bulunduğu 11 kişilik denetim heyeti en güzel şekilde ağırlanmış ve Hastanede inceleme yapmaları sağlanmıştı. HIMSS heyetine Tire Devlet Hastanesinin dijital sağlık hizmetlerinin ne aşamada olduğunu, yapılan hazırlıkları gösteren yöneticiler, bu denetimden tam puan aldıklarını, sadece birkaç eksik noktanın bulunduğunu ve bunların kendilerine iletilerek, kendilerine ek süre verildiğini belirtti. HIMSS heyeti, eksiklerin giderildiğini görmek için Nisan ayında ikinci bir denetim ziyaretinde bulunacak.

TİRELİ İŞ ADAMLARINDAN DESTEK İSTENDİ
Hastanedeki eksikleri tek tek giderdiklerini ve son olarak Hastanenin en önemli birimlerinden biri olan Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışıldığını belirten Tire Devlet Hastanesi Başhekimi ve Yöneticisi Op. Dr. Fatih Hayali, bu noktada ciddi desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti ve bu durumu anlatmak üzere yemekli bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Hastane yemekhanesine yapılan Kaymakam Mehmet Demirezer başta olmak üzere protokol üyeleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, STK temsilcileri ve Tireli iş adamlarının katıldığı programda slayt sunum eşliğinde ‘Stage 7’nin ne olduğu, önemi, bu konuda yapılan hazırlıklar önce Başhekim Dr. Fatih Hayali sonra da Yoğun Bakım Birimi Sorumlusu Dr. Özgür Bolat tarafından slayt sunum eşliğinde anlatıldı.

TOPLAMDA, 170 BİN TL DESTEK GEREKİYOR
Yoğun bakım biriminde toplamda 32 yatak ve ünitelerinin olduğunu her birinin ‘Stage 7’ye uyumlu hale getirilmesi için çaba sarf ettiklerini belirten Dr. Hayali ve Bolat, bunu sağlamak için Hindistan’dan gelen büyük bir yazılım şirketi olan ‘Medisys’ ile çalıştıklarını belirtti.
Bu firmanın Dünyanın birçok ülkesinde hastanelerde bu hizmeti verdiğini, fakat Türkiye’de ilk kez bir hastanede bu hizmeti verdiklerini bundan dolayı çok büyük bir fiyat indirimi aldıklarını belirten Dr. Hayali, ‘yatak/ünite’ başı 20 bin Euro’ya çalışan yani toplamda 640 bin Euro’ya mal olacak olan Yoğun Bakım Birimi ünitelerinin toplamının 70 bin Dolar’a yapılacağını ifade etti. Hayali, bir kısmı karşılanan ‘Stage 7’ sistemi uygulaması için yaklaşık 170 bin TL’ye daha ihtiyaç duyulduğunu bu noktada başta iş adamları olmak üzere, Hastanenin destek beklediğini belirtti.

DEMİREZER, “TİRE’NİN TANITIMINI SAĞLAYACAK”
Toplantıda kısa bir değerlendirme yapan Kaymakam Mehmet Demirezer, Tire gibi potansiyeli olan bir kentin ‘marka kent’ olması gerektiğini, bunun için tüm fırsatların değerlendirilmesini söyledi. Demirezer, Hastanenin ‘Stage 7’ seviyesine ulaşması ile adının hem ülke genelinde hem de Dünya çapında duyulacağını, Bu seviyeye ulaşmanın ‘prestij’ sağlayacağını söyledi.

YOĞUN BAKIM BİRİMİNİN HASTALAR VE HASTANE İÇİN ÖNEMİ
Yoğun bakım üniteleri, hastaneler ve dolayısıyla ihtiyaç duyan hastalar için büyük öneme sahiptir. Birçok hastanın hayata tutunmasında, çok ciddi katkıları olmaktadır. Her an hayati fonksiyonlarında olumsuz yönde değişiklik olabilecek, yakın takibi gerektiren hasta gruplarının yatışının yapıldığı ve yattığı süre boyunca monitörize olarak izlendiği, gerektiğinde solunum ve dolaşım desteği de verilerek tedavisinin yapıldığı hastanenin en kritik birimidir. Yoğun bakım üniteleri; dinamiktir, değişkendir, yoğundur, streslidir ve çok emek ister.

TİRE HASTANESİNİN YOĞUN BAKIM KAPASİTESİ VE YAPILAN ‘STAGE 7’ HAZIRLIKLARI
Tire Devlet Hastanesindeki yoğun bakım birimleri ve bu birimlerin sahip olduğu yatak kapasiteleri şöyle; 11 yataklı Genel Yoğun Bakım, 6 yataklı Cerrahi Yoğun Bakım, 6 yataklı Kroner Yoğun Bakım, 4 yataklı AYB, 5 yataklı YD YB. Toplam yatak sayısı 32.
Tüm monitör ve solunum cihazı verilerinin dijital ortama aktarılması, yorumlanması ve depolanması gerçekleştirildi. Böylelikle; “Tansiyon” (düşük/ yüksek), “Nabız” (düşük/ yüksek), “Kan Oksijenasyon  Düzeyi” (düşük), “Solunum Sayısı” (düşük/yüksek), “Solunum Cihazında Oluşan Yetersiz Solunum” ve “Doktor-Hemşire Alarm ve Karar Destek” sistemleri oluşturulmuş oldu.
“STAGE 7” NEDİR ?
‘Stage 7’de hastanelerdeki sağlık hizmetlerinin teknoloji entegrasyonu ile insan faktörüne bağlı hataların minimuma indirilmesi için gerekli uygulama ve yazılımların kullanımı söz konusudur. Böylece hastanenin tamamında tümüyle elektronik medikal kayıt, veri depolama, verilerin aktif kullanımı, mevcut veriler ile KKDS (Klinik Karar Destek Sistemleri) oluşturulmaktadır.
‘HIMSS’İN KURULUŞ AMACI
HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) 1961 yılında kurulmuş olan; Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılanmaları bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olarak bilinmektedir. Bilgi teknolojilerinin, sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde optimal ölçüde kullanımını sağlamayı hedefler.
Tüm dünyada EMRAM (Elektronik Medikal Sağlık Kaydı Adaptasyon Modeli) skorlaması ile hastaneleri “dijitallik” kavramı üzerinden analiz ederek 1’den 7’ye kadar derecelendirmekte ve akredite etmektedir.

Editör: Haber Merkezi