Ercan ÇELİK

Tire’de kuruyemiş ve şekerleme mağazası işleten Mehmet Ali Aydın isimli vatandaş, işyerine 2020 yılında ortalama 50 TL su faturası gelirken, 2021 yılının ilk faturasında iki aylık 720 TL görünce şoke oldu.

Faturada bir yanlışlık olduğu düşüncesiyle İZSU ve Tire Belediyesi’ne başvuran Aydın, faturada yanlışlık olmadığını, bundan sonra katı atık bedelinin bu şekilde geleceğini öğrenince isyan etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan esnaf, “Tire’de kuruyemiş ve şekerleme ticareti yaptığımız mağazamız var. Daha önceleri 40 – 50 TL aylık su faturası ödüyorduk. Bu faturalarda katı atık toplama bedeli 12 – 13 lira civarındaydı. Şubat ayında gelen 2 aylık 720 liralık faturamda 630 lira katı atık toplama bedelini görünce şoke olduk. Zaten salgın sebebiyle zor günler geçirirken, belediyelerimizin kurumlarımızın biz esnafa sahip çıkmasını beklerken, bir darbe de su faturasından yedik. Böyle bir uygulama, böyle bir zam olamaz.” Dedi.

Konuyla ilgili İZSU ve Tire Belediyesi’ne müracaat ettiğini ifade eden Aydın, kurumlardan faturanın doğru olduğu yanıtı alınca isyan etti.

TİRE BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Tire Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise “Bahsi geçen abonenin ruhsatı market (Kuruyemiş diye değil) olarak geçiyor. İlaveten abonesi konut dışı olarak görünmekte. Katı atık bedelleri yasa gereği meclis kararı ile belirlenip İZSU Genel Müdürlüğüne iletilir ve İZSU Genel Müdürlüğü bunu faturaya yansıtır. Katı atık bedelinin belirlenmesi faaliyet alanına ve metrekareye göre değişim göstermektedir. 0 ile 100 metre ve 101 ile 200 metre diye farklı tarifeler bulunmaktadır. Market 102 metrekareden ibaret olduğu için 102 metrekare × birim fiyat = katı atık bedelini ortaya çıkarmaktadır.  Faturada bahsi geçen katı atık bedeli 2020 Aralık ve 2021 Ocak aylarına aittir. Vatandaş bu konu ile ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmüş ve kendisine detaylı bilgi verilmiştir.” denildi.

Editör: Haber Merkezi