Fatih ŞAŞMAZ - TİRE İHA

Tire Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hazel Üzel (34), Mustafa Kaya (40) adlı genç adamın, biri hastanede diğeri de ambulansta olmak üzere 2 kez duran kalbini tekrar çalıştırıp ölümden kurtardı. Dr. Hazel, “Aldığım özel izinle İzmir’e sevk edilen hastaya ambulansta refakat etmeseydim şimdi çoktan ölmüş olacaktı” dedi.

İddiaya göre olay şöyle meydana geldi. Mustafa Kaya adlı tır şoförü, önceki gün saat 10.30 civarında, Tire Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne gelerek göğüsün ağrıdığını söyledi. Yapılan ilk muayenenin ardından hastanın durumunun ciddi olduğuna karar verildi. İcapçı kardiyoloji Uzmanı Dr. Hazel Üzel’e haber verildi. Dr Üzel, hastasını muayene ettiğinde elde ettiği bulguların kalp krizini desteklediğini görerek, hastasını acil olarak ambulansla İzmir 9 Eylül Üniversitesi’ne sevk etmeye karar verdi. Kaya’ya, sağlık durumunun ciddiyetini anlatmaya çalışan Dr Üzel, hastasıyla konuşurken genç adamın kalbi aniden durdu. Dr. Üzel ve çevresinde sağlık personeli hemen hastaya müdahale etti. Yaklaşık 20 dakika kadar süren kalp masajının ardından Kaya’ya elektro şok uygulanarak hayata döndürüldü.

Hastasının, ölüm riskinin çok yüksek olduğunu gören Dr. Üzel, hastane yönetiminden aldığı idari izinle ambulansa binip İzmir’e kadar hastasına refakat etmek istedi. Torbalı ilçesi yakınlarında yine fenalaşan Kaya’nın kalbi ikinci kez durdu. Hazırlıklı olan Dr. Üzel hastasına müdahale ederek kalbini ikinci kez çalıştırdı. Kaya’nın, sağlık durumunun aciliyeti doğrultusunda ambulans rotasını İzmir yerine Torbalı’da bulunan özel Medifema Hastanesi’ne çevirdi. Kaya, hastanede tedavi altına alındı.

Hekimliğin, hastayı bir bütün olarak düşünmek olduğunu ifade eden Dr. Üzel, “Bu gün olsa hiç tereddüt etmeden yine aynı şeyi yaparım. Bizler insan hayatını kurtarmak için ant içtik. Gönüllü olarak ambulansa binerken, sadece o insanın hayatını değil ona bağlı hayatları da düşündüm. İnşallah kendisi en kısa sürede tedavisi tamamlanarak hastaneden taburcu olur” dedi.

Kalp krizinin gençlerde de görüldüğüne dikkat çeken Dr. Üzel, “Hiç kimse, ‘Ben çok gencim, kalp krizi geçirmem’ diye düşünmesin. Göğüste baskı, sıkışma ve ağırlık hissi, bulantı, kusma ve çene uyuşması gibi bulgular kalp krizinin habercisi olabilir. Benzer şikayetleriniz varsa panik yapmadan en yakın sağlık kuruluşuna başvurun” diye uyarılarda bulundu.

Editör: Haber Merkezi