Tire’ye bağlı Karateke Köyü’nde yaklaşık 200 dekar tarım arazisini sulamak için kullanılan, Karateke Sulama Kooperatifi’ne ait pompanın elektriği borcundan dolayı kesildi. Aboneliği de iptal edilen Kooperatif, 36 BİN TL’lik borcu ödemesine rağmen elektriğini açtıramazken, şirket, kooperatiften yeni abonelik için 96 BİN TL değerinde teminat istiyor.

96 BİN TL’lik teminat için gerekli başvuruları yaptığını söyleyen Kooperatif Başkanı Erkan Tutkaç, elektrik şirketinden teminat için süre istediklerini, ancak kendilerine süre verilmediğini söyledi. Tarladaki ürünlerin susuzluktan dolayı yanmaya başladığını belirten Tutkaç, yaşanan anlaşmazlıktan dolayı her tarlada hem tonajdan hem kazançtan en az 1 ay kayıp olduğunu ifade etti. Elektrik şirketinin tutumundan dolayı son derece rahatsız olduğunu belirten Tutkaç şöyle konuştu;

“Şu anda görmüş olduğunuz trafomuzun elektriği borcundan dolayı kesildi.  Tabi aboneliğimiz de iptal edildi. Biz 36 BİN TL olan borcumuzu ödedik. Daha sonra elektrik şirketine gittik elektriğimizi açmalarını istedik. Karateke Sulama Kooperatifi olarak BİN Dönümlük alanda 127 ortağa su veriyoruz. Mahsüllerimizin yanmak üzere olduğunu 2 adet pompamızın elektrik olmadığı için çalışmadığını söyledik. Yeni abonelik için bizden 96 BİN TL’lik teminat istediler. Biz 15 gün müddet vermelerini istedik. Zaten borcumuzu ödedik. 15 gün içinde teminatı getirmezsek yine elektriğimizi kesersiniz dedik. Biz bu sırada banka ile görüştük traktörlerimizi tarlalarımızı ikinci ipotek göstererek müracaatımızı yaptık. Süreci başlattık. Ben bu kadar saçma bir düzen görmedim. Kimsenin umurunda değil. Mahsulünüz yansın diyorlar resmen. Önce para diyorlar başka bir şey demiyorlar. Para bunların dini imanı olmuş. Şu anda sulanamayan tarlalarda hem tonajdan hem paradan en az 1 ay kayıp var. Zaten girdi maliyetleri çok yüksek. Çıkmış şirket şimdi bize 96 BİN TL gelmeden elektriğinizi açmam diyor. Yahu zaten milletin durumu belli. Yapmayın Allah aşkına. Hiç olmazsa 15 gün bizlere mühlet verin 15 gün içerisinde teminatı vermezsek elektriğimizi yine kesin. Niye 15 gün içinde bizim mahsullerimizi öldürüyorsunuz?”

HASAN GÜNGÖR: “KÖYLÜ BİTMİŞ DURUMDA”

Karateke Sulama Kooperatifi ortaklarından Üretici Hasan Güngör de yaşanan duruma isyan etti. Köylünün durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Güngör, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

Şirket borcumuzdan dolayı elektriğimizi kesmişti.  Borcumuzu ödedik ama 96 BİN TL teminat gelmediği sürece elektriğinizi açmayacağız diyorlar. Biz 96 BİN TL’lik teminatı bulacağız. Hiç olmazsa bize 15 gün süre verin diyoruz. Bu teminat bakkal dükkanından alınmıyor ki. Bunun bankalarda prosedürü var işlemleri var. Bu süreçte bizim elektriğimiz kesik. Mahsullerimiz köylülerimizin ürünleri tarlada susuzluktan yanmış durumda. Ben Ak Parti Karateke Köy Başkanıyım. Şu anda hiçbir İzmir Milletvekilimize ulaşamıyorum.  Köylümüz de şu an bana cephe almış durumda. Siz bu elektriği açtıramazsanız kim açtıracak diyorlar. Şu anda köylüm de zor durumda. Zaten köylü çiftçi gırtlağına kadar borç içinde. Her şey haciz. Ama şu anda mahsullerimiz yanıyor. Çok büyük mağduriyet içindeyiz. Benim en çok zoruma giden hiçbir İzmir Milletvekilimize ulaşamıyorum. Hiçbir derdimi anlatamıyorum. Hiçbirisi bizi duymuyor.  Şu an köylü bitmiş vaziyette. Yanmış vaziyette.

“TARLAMI SULAYAMAZSAM PERİŞAN OLACAĞIM”

Bir diğer kooperatif ortağı olan Mehmet Güngör ise şöyle konuştu;

“Ben ziraatla uğraşıyorum. Kuraklıktan dolayı tarlalarımızdaki verim kaybını görüyorsunuz. Tohum parasını alamadım. Tarlayı ekeceğim ama kooperatifin suyu kapalı olduğu için ekemiyorum. Tarlamı sulayamazsam perişan olacağım. Bankalara borcumuz var. Banka her şeyi alır elimizden. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Bizimle hiç ilgilenen yok. Derdimize çare olan yok. Seçim zamanı geldiği zaman herkes koşturuyor ama şu an hiç ilgilenen yok”

Editör: Haber Merkezi