Tirevizyon Özel Haber

Bir kısmı Tire sınırları içinde olan 3 bin dönümlük Belevi Pegasus Gölü kurtarılmayı bekliyor. Yaklaşık 30 kuş türü ve 10 balık çeşidine ev sahipliği yapan Belevi Gölü’nde canlı ölümleri başladı. İddiaya göre göldeki çevre katliamının en önemli sebebi bölgedeki bazı zeytinyağı fabrikalarının arıtılmayan atıkları. Fabrika atıklarıyla birlikte bazı Tire Köyleri’nin atık suları da iddiaya göre Belevi Gölü’ne akıyor. Tirelilerin her gün kenarında oturup dinlendiği, seyrine doyulmayan göl, fabrikaların atık sularıyla karanlığa gömüldü. Gölün son halini gören çevreci vatandaşlar ise yetkililerin ilgisizliğine isyan etti. Göl ile birlikte göle uzanan kanalda da durum farksız. Tire’nin bereketli topraklarının arasından göle uzanan su kanalı da çevre katliamından nasibini aldı.

“YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Tire Çevre Koruma ve Yeşillendirme Derneği Başkanı Süleyman Övül, yaşanan çevre katliamına sessiz kalmadı. Övül, Tirevizyon’a yaptığı açıklamada;

“Yıllardan beri Tire bölgesinde çevre kirliliğine dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda şimdi de Belevi Gölü’nü ele aldık. Gölün durumu şu anda içler acısı. Bir zamanlar masmavi suyu olan Belevi Gölü şu anda endüstriyel ve evsel atıklarla dolmuş bir göl haline geldi. Burada Çevre Bakanlığı’nın olaya el atmasını istiyoruz. Çocukluğumuzda burada her türlü kuş ve balık çeşidini görüyorduk. Ama ne yazık ki bugün gelinen noktada gölümüzde ne kuş var ne balık. Zaten mevcut balıklar da bir bir ölmeye başladı. Bu çevre katliamının bir an önce durdurulması için yetkilileri göreve davet ediyoruz.

“BU MEMLEKETİN BİR SAHİBİ YOK MU?”

Yaşanan çevre kirliliği doğal güzellikleri yok etmekle birlikte yaban hayatını da olumsuz etkiledi. Tire Avcılar Kulübü Başkanı Üzeyir Duran da konuya dikkat çekmek için Belevi Gölü’ne gitti. Burada Tirevizyon’a konuşan Duran, ‘Varsın olsun biz av yapmayalım ama buradaki yaban hayatı devam etsin” dedi. Duran açıklamasının devamında şu idadelere yer verdi;

“Burada yaban hayatı popülasyonunun yaşayabilmesi için bu gölün tertemiz olması gerekiyor. Ama ne yazık ki Tire’den bu yana yağhanelerin asitli atıkları ve köylerin kanalizasyon suları komple Belevi Gölü’ne akıyor. Bu duruma hiç kimse dur demiyor. Acaba bu memleketin bir sahibi yok mu? Burada neden bu kirliliğe göz yumuyorlar?

Bu simsiyah suda balık yaşar mı? Ördek yaşar mı? Artık Belevi Gölü’ne ne balık geliyor ne de kuş geliyor. Bu doğa harikasına birilerinin sahip çıkması gerekiyor. Bu atık suların buraya varmaması gerekiyor. Biz avcılar olarak fedakarlık yaparız. Varsın biz burada av yapmayalım ama burada balıklar yaşasın, kuşlar yaşasın. 

KANALDA DA DURUM FARKSIZ

Belevi Gölü’nden Çayırlı Köyü’ne kadar uzanan kanalda da aynı kirlilik devam ediyor. Büyükkale ve Küçükkale Köyleri’nde çiftçilik yapan vatandaşlar da kanalın kirliliğinden dert yanıyor. Tire’nin bereketli topraklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden köylüler kanalın temizlenmesi ve yağhane atıklarının kontrol altına alınmasını istiyor.

Editör: Haber Merkezi