Yarısı çöl İsrail gibi bir ülke dünyayı tohum satsın. bizde düşünmeden bir kaç rantçının oyuncağı olalım ve o tohumları alalım. Milyar dolarlar giderken ayrıca sağlıksız ürünlerle beslenelim. Sonrada yetkili ağızlardan biz Tarım ülkesiyiz  nidalarıyla övünmeye çalışalım. Sonrada istatistikleri baktığımızda yıllık 175 milyar dolar değerinde 45 ton tohum aldığımızı basından okuyalım.

                    Ülkemizde Güneş ,Rüzgar , Dalga gibi doğal değerlerimiz var. İlgili uzmanlarımız , akademisyenlerimiz bu konuda ne düşünüyorlar. Acaba siyasilerce  önlemi kesilip. dillerini mi susturuyorlar.  Bu değerlerimizi  El emeğimizi , doğayla birleştirerek azimle iyi niyet besleyerek Hazinelerimiz değerlendirme gibi bir çalışma alanı  oluşturamayız mı?

                   Ülkemiz güneş Rüzgar ve dalga ile elde edebileceğimiz  milyar dolar harcadığımız enerjilerimiz  yok olmakta.  Güneşe şemsiye açmadan denizimize yelken açıp rüzgara pervane göstersek. Nerde o yel değirmenlerimiz.     Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından dünyanın en zengin ülkelerinden en iyilerinden olduğu görülmektedir.

                Yurt dışına enerjide tarımsal alanda tohumda , hayvancılıkta maliyetleri düşürerek tarım ülkesi olsak daha iyi olmaz mı. ? Güneş panelleri ile arazi sulama ve elektrik enerjisi elde etmek olanakları sağlanamaz mı. ? 
               Kentleşmelerde bina üstü panellerle oluşum sağlansa ne derece katsı bulunur. Bunların araştırması ilgili akademisyenlerce bilinmesine rağmen sadece küçük  alanda basın yolu yerine ulusal basında yer verilip çalışma ve destek verilmesi daha iyi olmaz mı ? . Gelecek nesillerimizi güzel ülkemize ekonomik ve çevre kirliğinin önlenmesinde katılımızı olmaz mı ? 

               Sebze fidesi yetiştiriciliğinde hız, güç ve birçok teknik anlamda daha başarılı olan Bombus arılarını kullanarak daha sağlıklı, kaliteli ve pazar değeri yüksek ürünler elde edilebilindiğini okuyoruz. Peki bizim ülkemizde neden yaygınlaşmıyor. Bu konuda yeterli çalışma yapılmıyor.

               Ya o meralarımız . Bilinçsiz kullanımlardan dolayı yok olmaktadır. Küçük ve büyük baş hayvanlarımızı otlatarak hem yem maliyetini düşürüp  hem de veterinerlik hizmetlerinden  dahası ilaçlı tedaviden kurtulmanın  dahası azalmanın yollarını arasak nasıl olur ?

Süleyman ÖVÜL
(Abalı Zeybek EFE )
TİRE Çev-Kor Yeş Der Başkanı