Kısa bir zamandan sonra tekrar merhaba değerli okuyucular. Bilgisayar ve bilişim üzerine paylaşımlar yapmaya çalışıyorum. Arada sırada ise ilgimizi çeken, üzerinde konuşulmasına inandığımız konulara da kayıyor kalemimiz. Bu yazımda isebilgisayar kadar ilgimi çeken otomobillerle ilgili bir konuya temas etmek istiyorum. Malumunuz gezegendeki en pahalı akaryakıt bizde. Bu durumun adaletsiz bir durum olduğunu her defasında her ortamda söylüyorum. Ancak bu konu hakkında konuşmak yerine telafisi hakkında kafa yorar oldum. Bu yüzdendir ki karanlığa kızacağıma bir mum da ben yakayım dedim. Kimine göre komik, kimine göre yararlı, kimine göre gereksiz bir yazıyı oluşturabilir cümlelerimiz. Ama iş için, ama zevk için kullandığımız aracımızın sürüş keyfinden ödün vermeden bütçemizi rahatlatmanın yollarını anlatmaya çalışacağız.

 

Virajlara kontrolsüz girmekten kaçının.
Viraja girerken fren yapılarak düşürülen hız, viraj çıkışında gaz verilerek, yani fazladan yakıt harcanarak geri kazanılabilir. Bu nedenle virajlara kontrollü girmek, yakıt tüketimini düşürmek açısından oldukça faydalıdır. Zira yapılan araştırmalar virajlarda kontrollü seyretmeyen ve sert fren yapan sürücülerin 100 km’de normalden 4.5 litre daha fazla yakıt harcadıklarını ortaya koymuştur. Bu da hiç azımsanmayacak bir miktardır.

 

Hızlı gitmek hızlı yakıt tüketir.
Ne kadar hızlı giderseniz, o kadar fazla rüzgar direnci ile karşı karşıya kalırsınız. Aracınız da hızlı gitmek için o kadar fazla yakıt tüketir. Hız için ihtiyaç duyulan gücün motordan elde edilmesi için tüketilen fazla yakıt da bütçenize zarar olarak döner.

 

Yaz aylarında gece benzin almaya çalışın
Yaz aylarında özellikle akşam-gece-sabah saatlerinde benzin satın alınmalı. Soğuk saatlerde benzin satın alarak hem benzin buharlarının atmosfere kaçmasını önlersiniz hem de daha yoğun benzin satın alırsınız.
Yakıt depo kapağı ise mutlaka sızdırmaz olmalıdır.Depo kapağından benzinin buharlaşması cebinizden de paranızın buharlaşması anlamına gelir.

 

Doğru ve kaliteli yakıt alın
* Ucuz ancak kalitesiz yakıt satılan istasyonları tercih etmek, sadece kısa süreli tasarruf sağlar. Tutumlu çalışabilmesi için motorun içinin temiz olması gerekiyor. Supaplar ve yanma odalarında meydana gelebilecek birikimler, parçaların sağlıklı görev yapmasını engellediğinden, motor uzun dönemde daha fazla yakıt tüketir.

 

Port Bagaja Dikkat
Aracın üzerinde bulunan portbagajı kullanmadığınız zamanlarda çıkarın. Bu portbagajlar aracınızın aerodinamik randımanını etkiler.

 

Araç olması gerektiği viteste kullanılmalı

* Olması gereken vitesten düşük viteslerde aracı kullanarak %45’e varan daha fazla yakıt tüketimine, motorun yorulmasına ve yıpranmasına neden olursunuz. Motoru yormamak için aracınız mümkün olduğunca uygun viteste kullanmalısınız.
Alçak devir ve yüksek vites kullanılarak ilerleme yöntemi, yakıt tüketiminizi azaltırken motorunuzun ömrünü de uzatmaktadır.

 

Gaz pedalı devamlı ve nazikçe kullanılmalı

*Hızlı kalkışlardan ve duruşlardan kaçınarak ani fren yapmamanızda fayda var.
* Sanılanın aksine, olması gerekenden daha fazla gaz vermek, daha az vermekten daha iyidir. Çünkü ayak, gaz pedalından her çekildiğinde motorun frenlenmesi, güç ve yakıt kaybı anlamına geliyor.

 

Doğru zamanda vites değiştirilmeli

* Aracınızın vitesini nazikçe fakat hızlı olarak değiştirmek gerekiyor. Daha erken vites yükselten sürücü, kilometre başına daha az krank milli hareketiyle ilerlemeyi başarır. Bu da silindirlerin hava-yakıt karışımıyla doldurulma sayısını, yani harcanan yakıtın miktarını azaltır.

 

Lastiklerin hava basıncına dikkat

* Lastiklerin asfalt üzerinde sorunsuz ilerlemesini engelleyecek tüm unsurların ortadan kaldırılması gerekiyor. Basıncın, aracın maksimum dolulukta kullanılması tavsiye edilen rakamdan daha yüksek olmaması gerekiyor. Aksi takdirde konfor olumsuz etkileniyor ve aracın yürüyen aksamı zarar görebiliyor.
* Çünkü normal basınçlı kullanımda lastiklerin absorbe ettiği küçük zemin bozukluklarının yükü, maksimum basınçta süspansiyona ek yük getiriyor. Bu sırada ileri geri hareketleri hızlanan süspansiyon, hareketi ısı enerjisine dönüştürüyor ve bu fazladan enerji de yine yakıt deposundan karşılanıyor.

 

Yolculuk esnasında aracınızı aşırı yüklemeyin

* Fazla yük taşıyorsanız fazla yakıt tüketiyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalara göre, her 50 kg’lık yük ortalama yakıt tüketimini yaklaşık yüzde 7 oranında artırıyor.

 

Ilık havalarda klima yerine fanları kullanın

* Gereksiz durumlarda klimayı açık tutmak ya da arka cam rezistansını açık unutmak bile yakıt tüketimini artırıyor. * Ilık havalarda klima yerine fan kullanarak tasarruf edilebilir.

 

Yağ filtreleri temiz olmalı
* Eski ve kirli yağ filtreleri motor verimliliğini düşürür ve yıpratır.
* Tıkanmış hava filtreleri, kurumlanmış bujiler ya da hafif de olsa sürekli bir fren etkisi yaratan kilitlenmiş fren balataları, yakıt tüketimini çok fazla artırır. Belli dönemlerde kontrollerini ve bakımlarını yaptırmak lehinize olacaktır.

 

Motor yağı seçimine dikkat edilmeli

*Viskozitesi 0-30 ile 0-40 arasında değerlerde olan tam sentetik yağlar oldukça pahalı olmasına rağmen sağladıkları enerji tasarrufu oranları da araçlara göre büyük değişkenlikler gösterebiliyor.
Bu tür yağlardan en büyük fayda,çoğunlukla kısa mesafelerde araç kullanan, yani motor henüz tam ısınamadan işine ulaşmaya çalışan kişilerin araçlarında sağlanır.

Umarım yararı olur. Kalın sağlıcakla.