Tire’nin Derebaşı mahallesinde yıllardır içme ve sulama suyunda yaşanan sıkıntılar vatandaşı “Mucit”  yaptı. Kırkbaş ailesi, çamaşırlarını yıkayabilmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Evin bahçesindeki bir ağacın tepesine yerleştirilen varile önce kovalarla bulabildikleri suyu ip yardımıyla taşıyan aile, çamaşır makinesinin çalışması için gerekli basıncı ise yerçekiminin doğal gücüyle elde etmeye başladı. İzmir’de değil de sanki çölde yaşadıklarını ifade eden ev hanımı Nuray Kırkbaş (51), “Susuzluk artık işkenceye dönüştü. Traktörlerle ve yük hayvanlarıyla bulabildiğimiz çeşmelerden evlerimize su taşıyoruz. Çamaşırlarımızı ancak incir ağacının tepesine yerleştirdiğimiz varil sayesinde yıkayabiliyoruz. Mahalleye, 7-8 yıl önce su boruları döşendi, ancak hemen patladı. Kuyular ise bir bir kurudu. Ne içme suyu ne de tarlamızdaki ürünlerimizi sulayacak su var. Sanki çölde yaşıyoruz. İneklerimiz susuz, tavuklarımıza dahi bulaşık suyu veriyoruz” dedi.

“ÖMRÜM AĞAÇ TEPESİNDE GEÇİYOR”

Evdeki çamaşır makinesini çalıştırmak için sık sık ağacın üstündeki varile su çeken evin oğlu Refik Kırkbaş (23) ise  Derebaşı Mahallesi’ndeki susuzluğun yıllardır bir türlü çözülemediğini belirtti. Kırkbaş, “Tarlamızı su olmadığı için ekemiyoruz. Yeni bir kuyu açmaya kalksan su ortalama 200 metrelerden çıkıyor. Garibanın parası ona yeter mi? Ürünlerimiz yandı, yem bitkisi olsun diye mısır ektik sömekleri bom boş kaldı. Pazarda satacağım biberleri tarlada bıraktık. Neyle geçineceğiz?  Küçük Menderes’in suyu da kurudu. Yetkililer, Eğridere’den su getirileceğini söyledi ama hiçbir çalışma yapmadılar. Gelip halimizi görsünler” diye konuştu.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ TV SEHPASI OLDU

Susuzluk nedeniyle evdeki beyaz eşyaları çalıştıramadıklarını ve çamaşırlarını elde yıkadıklarını söyleyen vatandaşlardan Akile Hörgüç ise “Bundan 7-8 yıl önce içme suyu hatlarını döşüyorlar diye eşim emekli ikramiyesiyle gitti çamaşır makinesi aldı. Engelli çocuğum var, her gün çamaşır yıkamam gerekiyor. Ancak makine halen kutusunda duruyor. Üstüne televizyon koyduk. Su borusu var ama sağlıksız yapılmış, meydana gelen arızalardan dolayı su veremiyorlar” dedi.

Editör: Haber Merkezi